L'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC) i l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IECC-CSIC) duran a terme a finals d'aquest any un experiment a bord del satèl·lit espanyol PAZ per provar un nou sistema d'observació i predicció meteorològica més precís que els models numèrics actuals.

Segons va explicar la investigadora principal del projecte, Estel Cardellach, el nou sistema es basa en la utilització dels senyals de posicionament global GPS per sondejar l'atmosfera llançant senyals que, quan travessen capes de pluja, pateixen petites modificacions que capta una antena del satèl·lit.

Aquests senyals, segons la investigadora, permeten, per exemple, mesurar perfils verticals de pluges intenses perquè en travessar les gotes d'aigua el senyal es despolaritza i es torsiona per les variacions en la pressió, temperatura i humitat de l'atmosfera.

Aquest experiment, anomenat Ràdio Ocultacions i Precipitació intensa a bord de PAZ, permetrà demostrar que el nou mètode de mesura, ideat pel grup d'observació de la Terra de l'ICE-CSIC/IEEC, és molt més precís que els sistemes de predicció actuals.