Un compost present a la pell d'una espècie de gripaus del sud de l'Índia destrueix el virus de la influenza H1, la qual cosa ha portat a un grup de científics a investigar si és possible crear amb ell un fàrmac antigripal. Batejat «urumin», el compost va permetre evitar una grip mortal en ratolins, segons un estudi realitzat per científics de la Universitat Emory d'Atlanta i publicat ahir a la revista Immunity.

«Tot i que les vacunes brinden protecció contra els virus de la influenza A, el tractament antiviral es converteix en la primera línia de defensa en les pandèmies, perquè hi ha temps insuficient per produir les vacunes», recorden els autors en el text de la investigació.

Aquest compost «representa un nou antiviral contra els virus de la influenza humana del subtipus H1», va explicar a Efe Joshy Jacob, un dels investigadors que va portar endavant el treball. L'urumin és un pèptid, un grup d'aminoàcids, que es troba en les secrecions de la pell del gripau Hydrophylax bahuvistara, present al sud de l'Índia. Recórrer a aquest tipus de pèptids és una estratègia familiar, ja que els científics aprofiten els mecanismes de defensa innats d'altres espècies per poder generar nous antivirals.

Aquest pèptid s'uneix a l'hemaglutinina, una proteïna que es troba a la superfície dels virus de la grip, i aconsegueix destruir-físicament. «L'urumin representa una classe única de viricida antigripal que apunta específicament a la regió de l'hemaglutinina», afegeix el text de l'estudi. Els investigadors creuen que l'urumin té, per tant, «el potencial per contribuir» amb els tractaments durant un brot de grip.