Una proteïna present en el plasma del cordó umbilical humà pot revitalitzar el cervell en ratolins envellits, segons un estudi publicat ahir per la revista Nature. La investigació, desenvolupada per la Universitat de Stanford (EUA), podria contribuir al desenvolupament de teràpies encaminades a frenar la degeneració de les funcions cognitives del cervell en humans.

L'equip liderat per l'expert Tony Wyss-Coray ja havia demostrat en estudis anteriors que alguns factors de transmissió sanguínia presents en ratolins joves poden contrarestar els efectes de l'envelliment del cervell en edats avançades.

Els investigadors han descobert ara que l'anomenat «inhibidor tissular de la metaloproteinasa 2» ( TIMP2, les seves sigles en anglès) provoca un efecte similar en l'hipocamp del cervell de ratolins vells, alhora que millora les seves funcions cognitives.

La proteïna TIMP2 i es desenvolupa de manera natural durant les primeres etapes del creixement, expliquen els autors. Aquest factor de transmissió sanguínia, «enriquit en plasma umbilical humà, plasma de ratolins joves i a l'hipocamp de ratolins joves, apareix al cervell després de la seva administració sistemàtica en ratolins vells», destaquen.

Atès que aconsegueix el seu objectiu, assenyalen, la proteïna millora la «plasticitat sinàptica» i les funcions cognitives que depenen de l'activitat de l'hipocamp.

Els tests efectuats van constatar que els ratolins vells experimentaven avenços en la seva capacitat d'aprenentatge, millorant la seva memòria i augmentant la plasticitat sinàptica, clau perquè el cervell processi i s'adapti a noves informacions.

La seva troballa suggereix que els «factors sistèmics» presents en les primeres etapes de desenvolupament poden contribuir a la revitalització de teixits envellits. Així mateix, obre la porta al desenvolupament de medicaments que aprofitin els efectes que provoca la proteïna TIMP2.