Investigadors de la UOC i de la URV han desenvolupat un sistema que oculta automàticament la informació confidencial de documents de text a internet, amb una precisió comparable, i fins i tot més exhaustiva, que el procés manual que han de fer actualment els experts en privacitat.

Els investigadors Montserrat Batet, del grup d'investigació KISON de la UOC, i David Sánchez, de CRISES-Càtedra UNESCO de Privacitat de Dades de la URV, han dissenyat aquest sistema, que detecta i oculta automàticament la informació confidencial de documents de text.

D'aquesta manera, segons els investigadors, els documents es poden enviar a tercers sense comprometre la privacitat i mantenint l'anonimat de les entitats (persones, organitzacions, etc.) a les que fan referència els documents.

De moment, el mètode s'ha implementat en un prototip de software que s'ha provat sobre documents clínics en anglès, però preveuen que pròximament pugui aplicar-se a altres àmbits i establir-se com eina d'ús professional d'especial utilitat per a la investigació.

Actualment, les dades personals són de gran utilitat en molts àmbits, tant d'investigació com de negocis o de planificació. No obstant això, fins ara, la protecció de documents confidencials requeria d'un o diversos experts que, manualment, identificaven i eliminaven paraules o frases que podien revelar informació sensible o potencialment discriminatòria.

El mètode que han desenvolupat automatitza tot aquest procés, fet que permet manejar i protegir eficientment el gran volum de dades que s'utilitza actualment en investigació.

Per fer-ho, el sistema analitza la informació disponible a internet, que és la que podria utilitzar-se com a base de coneixement per deduir informació confidencial d'un document i després protegeix els termes que podrien facilitar aquestes deduccions.