A l'eixir el maig, Figueres es vesteix de festa i de Gran Festa. De sempre, els carrers, la rambla, les places estan atapeïdes de persones que acudeixen a la capital de l'Alt Empordà. En els anys de postguerra, era lloc de trobada d'amics i familiars de l'altra banda de la frontera.

Ara, una mica és igual.

Aquest any en ésser Figueres Capital de la Sardana i la commemoració del 2n centenari del naixement de Pep Ventura, les festes de la Santa Creu tenen una preponderància especial per aquests dos esdeveniments.

En el decurs de la setmana que duren les festes hi ha 9 audicions de sardanes, que trobareu a l' Agenda i a més una bona munió d'actes que comentem.

Avui, dia 28 a les 19 h a la Casa Nouvilles, inauguració de l'exposició Flors i Sardanes.

El dia 29, a la Biblioteca Fages de Climent, dins l'espai L'hora dels contes, es llegirà La llegenda de la sardana, a les 11 del matí. A les 17.30, cercavila amb el ball de Pep Ventura i seguidament a l'Ajuntament el pregó que oferirà el músic i compositor Jordi Molina.

El dia 30, a l'Aula del Caputxins a les 17 h , una xerrada col·loqui amb l'Emília Pla i un recital de piano a cura de Josep Surrell.

El dia 1 de maig, a la Rambla a les 11 presentació del segell dedicat a Figueres, capital de la Sardana, i a les 11.30 a la plaça Josep Pla, danses catalanes. A les 18 h a la Cate, concert per la coral del Cor Germanor Empordanesa. A les 19 al Teatre Municipal El Jardí, concert de la Jove Orquestra de Figueres, que interpretarà la sardana de Ventura Les noies de Figueres per a Cor i Orquestra, que s'estrenà el 1868 i és la primera sardana simfònica.

El dimarts dia 3, Festa de la Santa Creu, a la plaça Catalunya Fira del llibre, amb atenció especial pels llibres de caire sardanístic. A 2/4 de 12, recorregut per Figueres i visita especial a la casa on visqué Pep Ventura.

El dissabte, dia 6, a l'Asil Vilalllonga, concert per les Veus de Tramuntana, i a les 18.15, proclamació a l'envelat de la Pubilla i l'Hereu de Figueres.

El diumenge 7, concurs de colles sardanistes, a les 6 de la tarda. Al Teatre Municipal El Jardí, concert per la Coral Polifònica de Figueres. I a la nit, com a fi de Festa, ball amb cobla, amb la participació de la cobla Casanoves.

Una bona munió d'actes, en un any tan cabdal per a la ciutat.

aplec de santa coloma

de farners

Situat a la confluència de les rieres de Sant Hilari i de Castanyet, és un dels indrets més interessants i populars de la vila. La font de Sant Salvador ja era utilitzada al segle XVIII però el parc va començar a ser d'ús públic a partir de 1895.

Posteriorment, la seva superfície s'ha anat ampliant i ara conforma un espai humit i ombrívol, replet d'arbres de tota mena, sobretot plàtans, però també castanyers, arços, til·lers, verns i altres espècies. En aquest bell espai se celebrarà diumenge el 46è aplec de la sardana, en sessions de matí i tarda i comptant amb les cobles: La Flama de Farners, Baix Empordà i Reus Jove.

A la tarda, hi haurà l'estrena de tres sardanes : Sons de Farners, de l'Albert Font, trompeta de la Principal de la Bisbal, estrenada en el concert de Divendres Sant d'enguany; Montheo, de Max Havart, sardana d'estrena, ja que fa molts anys que la va dedicar a un matrimoni de Santa Coloma i no s'havia tocat mai; i una composició de Josep Antoni López, el nom de la qual es publicarà a l'Aplec.

La cobla Flama de Farners iniciarà l'aplec a la Residència Geriàtrica, a 2/4 de 12 del matí, on interpretarà dues sardanes de forma totalment desinteressada.

Aplec de Girona

Als jardins de la Devesa de Girona es viurà el primer de maig el que serà el 60è Aplec de la Sardana, el que significa una bona munió d'anys efectuant-se aquesta celebració.

En aquells anys en que començaven a desenvolupar-se els Aplecs, Girona fou una de les poblacions capdavanteres en llur organització, que, des d'aleshores, cada any s'ha dut a terme.

Les cobles que hi seran presents són: Ciutat de Girona, Montgrins i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

Als darreres anys, a més de l'aplec, s'efectua la Trobada Sardanista Infantil i així comença l'Aplec, ja que les primeres sardanes són dedicades a la mainada.

A mig matí es lliuraran els premis de les convocatòries dels XXII Concurs de poesia i redacció i els XXX premis de dibuix, dedicats a la sardana i convocats per a escolars.

A les ballades de la tarda, cal destacar una menció especial a Pep Ventura, s'interpretaran: Per tu ploro, Pensant amb mi i Una mirada. Justament aquesta darrera serà la que servirà per al concurs de colles improvisades.

S'estrenarà la sardana de Josep Antoni López Alvarez Girona, 60è. Aplec. També en rememoració vers el mestre Josep Viader, en el centenari del seu naixement, es tocarà El pont de la roca i la darrera sardana de l'Aplec serà: Amics de la sardana Terranostra, de Francesc Camps, recentment traspassat i que havia dedicat aquesta sardana a l'entitat gironina justament l'organitzadora d'aquest aplec.

Aplec de sant marc,

a platja d'aro

L'Aplec de Sant Marc és la festa més antiga i tradicional de Platja d'Aro per estar lligada al primitiu nucli rural del poble, Fanals d'Amunt.

Devia ser una festa assenyalada per als pagesos que vivien a les masies escampades al voltant de l'església de Santa Maria de Fanals d'Amunt, perquè amb la celebració de l'aplec donaven la benvinguda a l'arribada del bon temps i a una època d'abundor amb les collites.

Fins gairebé als anys 70 del segle passat, la festa se celebrava en el seu dia, el 25 d'abril. Antigament, la gent de Fanals i també la gent de Calonge pujava a peu pels camins de bosc que menaven a la plaça de Sant Marc. S'hi tocaven sardanes i després s'hi feia ball.

L'Aplec aquest any se celebra el 30 d'abril i les sardanes, a 2/4 de 6 de la tarda, seran interpretades per la cobla Ciutat de Girona.

Madrid

Cada any per aquestes dates el Centre Català de Madrid celebra la seva festa major, que aquest any està dedicada a les comarques gironines.

El pregó el farà el president de la Diputació de Girona, el Sr. Pere Vila i hi haurà una exposició d'aquarel-listes gironins que mostraran les seves obres.

Entre altres actes, es portarà a terme una representació teatral d'un grup de Llagostera, que representarà L'Auca del sr. Esteve, de Santiago Rusiñol. També es farà la presentació d'una colla castellera i, com no podria ser d'altra manera, audició de sardanes.

Les sardanes, el diumenge dia 30, al Parque del Retiro -Glorieta-Font de la Sardana, darrere el llac de les barquetes i les columnes del monument a Alfons XII, a les 12 del migdia una audició de sardanes i a les 5 de la tarda, una altra. Concert al Centre Català, amb la cobla La Principal de la Bisbal.

Cal anotar que cada primer diumenge de mes i en El Retiro s'ofereix una audició de sardanes, sense cobla en directe, això sí, sinó per mitjans mecànics.