inc un llibre que no es llegeix només amb els ulls. Un llibre que fa més que fer-nos somiar. Fa viure. És una experiència, una tramuntanada fina i serena de bellesa que acapara i deixa el cor i el cap xop. Us ho dic tot seguit. És un llibre com una galeria d'art a casa mateix . El títol és 30 anys de pintura. Pinta en Toni Cassany. Presenta i comenta i fa de guia estètic un mestre de l'humanisme: David Pagès i Cassú.

L'originalitat de l'edició és la reproducció d'una vertadera exposició de quadres empordanesos acompanyats per un text bessó, interpretatiu, d'algun gran autor de casa nostra, que sol multiplicar el goig estètic que provoca, des de fa temps, l'art d'en Toni Cassany.

Tenir el llibre a les mans és sentir-se senyor de l'Empordà. És compartir el goig d'aquesta possessió amb tothom, és deixar-se penetrar per la bellesa que, com deia el nostre bisbe Torras i Bages comentant el pensament de Plató, «és la resplendor de la veritat».

Veure l'infinit del paisatge, que fa olor de terra llaurada, i oliveres, i el groc dels blats a punt de segar, i el campanar com un pal de paller voltat de cases ungides per un jou pacífic. I sempre, a l'horitzó, els límits de la vista humana, els cels que són llum, que forcen a tenir esperances, que humanitzen la lluita dels que no es veuen en les pintures d'en Toni, però que són els protagonistes d'un hàbitat humà que els personalitza: els empordanesos.

L'art esplaiat en una edició més que digna ens introdueix en el món del misteri, que l'home viu , sovint, sense esgotar-lo. Torras i Bages ha penetrat en la filosofia de l'art : «El talent de l'artista -diu- consisteix a fer resplendir aquesta llum divina en la matèria, en banyar-la d'ella en la fornal de la seva inspiració. I així com el ferro al tornar-se vermell és ferro i foc a la vegada, així l'obra artística és matèria i és esperit».