El Col·lectiu de Dones en l'Església per la Paritat ha fet públic un manifest sobre el diaconat femení, en el que consideren que ha de ser «una guspira, un inici» per avançar cap a un nou model d'Església més paritària. Fa uns mesos, el papa Francesc es va mostrar disposat a debatre aquesta qüestió amb la creació d'una comissió específica.

En aquest sentit, el manifest assenyala que les dones sempre han servit en la comunitat eclesial i que ho continuaran fent. En la seva opinió, el diaconat, tal com es proposa, «és sols un reconeixement» en una estructura que, al seu parer, ha de canviar.

En segon lloc, apunten que si el diaconat femení resta ancorat en el diaconat ministerial, les dones continuaran «marginades i excloses» dels estats d'autoritat, negociació i decisió, «malgrat el potencial de llibertat que emergeix del missatge de Jesús».

Des d'aquesta perspectiva, indiquen, el problema no és només atendre les necessitats pastorals de les comunitats cristianes, ni la preocupació els «serveis» que les dones poden realitzar -cosa que, assenyalen, hauria de decidir cada comunitat o Església local-, sinó que l'important és «revisar el paper que els laics en general i les dones en particular ocupen en aquests espais.

Finalment, volen que el diaconat femení i fins i tot l'ordenació sacerdotal de les dones «no signifiqui senzillament una repetició dels models existents ni que, com qualsevol altre servei eclesial, vingui a reforçar l'estructura piramidal de l'Església». Això aniria, diuen, en contra de l' «Església d'iguals» que ells defensen.