Treballar per la justícia social, de manera que no hi hagi persones «de segona classe», i exigir als governs una «autèntica lluita» contra l'evasió d'impostos, paradisos fiscals, economia submergida i lleis injustes. Aquests són els dos primers punts del manifest que la Pastoral Obrera i els moviments i col·lectius obrers cristians han fet públic amb motiu de l'1 de maig.

El text alerta que, malgrat que l'atur s'ha reduït en els darrers temps, la precarització creix «exponencialment», de manera que hi ha un nombre «insostenible» de persones que pateixen exclusió social: persones refugiades o migrades, amb la llibertat privada, amb diversitat funcional, que pateixen addiccions, que estan en situació d'atur indefinit, que es troben per sota el llindar de la pobresa malgrat treballar o dones que pateixen una forta desigualtat laboral i social.

Per això, un any més, reivindiquen el dret al treball: però no un treball qualsevol, sinó un treball decent. I per aconseguir-ho, alerten, cal lluita i compromís. Per això, proposen un seguit de mesures, com per exemple, en primer lloc, lluitar per la justícia social, reclamant als governs que facin les inversions necessàries per acabar amb la desigualtat d'oportunitats. En la mateixa línia, consideren que els governs han d'iniciar «una autèntica lluita» contra l'evasió d'impostos i paradisos fiscals, amb l'objectiu d'acabar amb l'economia submergida i les lleis que no són justes.

D'altra banda, consideren que caldria garantir una renda garantida ciutadana. No per emmascarar l'actual situació d'atur i precarietat, expliquen, sinó com a «garantia de dignitat» per a totes les persones. De la mateixa manera, assenyalen que cal orientar la situació actual cap al repartiment de la feina, de manera que totes les persones puguin sentir-se realitzades fomentant la conciliació laboral i personal.

Pel que fa a les empreses, consideren que s'han de planificar i organitzar tot prioritzant la dignitat dels treballadors. També demanen a les organitzacions obreres que repensin el seu funcionament i el seu paper, i adverteixen que cal un diàleg i lluita conjunta del sindicalisme i el cooperativisme.

D'altra banda, reivindiquen que cal afavorir l'emprenedoria social i ètica, estimulant fiscalment l'autoocupació, i sumar-se a la innovació tecnològica sempre que estiugi al esrvei de les persones. «Hem d'evitar convertir-nos en individus productors i consumidors d'un sistema», indiquen.

Finalment, en el darrer punt també fan referència a les conseqüències del canvi climàtic, i defensen que cal «reduir, reciclar i reutilitzar», tant a nivell de govern com de ciutadania.