Es compleixen 10 anys de la desaparició de Madeleine McCann. El 3 de maig de 2007, la nena de tres anys que gaudia d'uns dies de vacances en un complex d'apartaments a l'Algarve portuguès amb els seus pares i els seus altres dos germans no va tornar a aparèixer. Després d'aquella fatídica nit, van començar a brollar rumors i conspiracions i per la llista d'acusats van passar diversos individus, inclosos els propis pares de la nena.

Els focus mediàtics es van centrar en la família, que va iniciar una gran campanya a nivell mundial a la recerca de la petita, sent rebuts fins i tot pel papa Benet XVI. Ara, una dècada més tard, el cas no està resolt i són moltes les incògnites que continuen vigents. Repassem quins són, i han estat, les claus d'un cas que un dia va obrir portades i telenotícies dels principals mitjans de comunicació.

Què va passar aquella nit?

Kate i Gerry McCann, els pares de Madeleine, havien portat al llit als seus fills cap a les vuit del vespre per més tard anar a sopar a un restaurant del complex d'apartaments Ocean Club costat d'uns amics. Cada cert temps, un dels dos acudia a l'apartament, situat a uns 50 metres, per comprovar que els nens seguien adormits. Sobre les 22:00 hores, la mare va tornar al restaurant exaltada i cridant que Madeleine no estava al llit. Després de buscar-la pels voltants de l'apartament, es va optar per trucar a la policia. Es va interrogar veïns, pares i amics i es van trobar diverses contradiccions en els testimonis.Què va passar després?

La desaparició de Madeleine va posar en acció una recerca policial brutal. 200 agents van començar a treballar en el cas, arribant a 1.000 durant aquest mateix any. Es van vigilar aeroports, estacions, ports o fronteres de tota Portugal, arribant a tancar part d'elles durant la nit de la desaparició de la nena. 12 dies més tard, es va aturar al primer sospitós.

Qui va ser el primer sospitós?

Robert Murant, un veí que vivia prop de l'apartament dels McCann, va ser assenyalat com el primer dels sospitosos. Divorciat de 35 anys, estava instal·lat amb la seva mare i era pare d'una nena. La veu d'alarma va saltar després d'una denúncia d'una periodista britànica, que va assegurar haver-lo vist en alguna ocasió per la zona amb cert comportament estrany. La policia el va deixar en llibertat després de no trobar cap indici que el relacionés amb la desaparició de la nena.Van ser els pares acusats?

Sí. Al juliol d'aquell any la policia va trobar restes de sang de la nena a l'apartament i al cotxe que la família havia llogat dues setmanes després de la desaparició. El 6 de setembre es va declarar com a sospitosos de manera oficial als pares. Tots dos van ser interrogats, però cap dels dos va poder donar cap explicació al descobriment de les restes de la nena al cotxe. Van ser posats en llibertat i tres dies més tard van tornar al Regne Unit perquè els seus altres dos fills '' poguessin tenir una vida normal ''.

Com va continuar la recerca?

El matrimoni McCann va posar el focus de la premsa sobre el cas i van tractar d'allargar el màxim possible. Tot va començar a convertir-se en un circ mediàtic amb rodes de premsa diàries, llibres, reportatges o vídeos. Van recaptar diners gràcies a donatius que van arribar des de diferents punts del planeta i fins i tot figures com Cristiano Ronaldo o J.K. Rowling es van sumar a la campanya. La parella va visitar a diferents personalitats polítiques inclòs al Papa, en aquell temps Benet XVI, que els va rebre al Vaticà.

Es va arxivar el cas?

Sí, el 21 de juliol de 2008 el fiscal general de Portugal va donar per tancat el cas i va eximir de qualsevol culpa o sospita al matrimoni per falta de proves. No obstant això, un any abans que es donés per tancat, l'encarregat de dur a terme la investigació, el comissari Gonçalo Amaral, va declarar que la nena estava morta i que la família havia comptat amb el suport de la policia britànica. Va ser cessat del cas i va decidir escriure un llibre 'Madeleine McCaan: La veritat de la mentida', en què afirmava que la nena havia mort de manera accidental i que el pare havia amagat el cadàver a la platja.

Quines han estat les últimes pistes o teories?

Des de la seva desaparició, s'han rebut una infinitat de pistes que no han portat a cap lloc. La justícia britànica va decidir tornar a obrir el cas el 2013 i es porten gastats més de 11 milions d'euros dels diners públics en un cas que hi ha qui creu que no es resoldrà mai. Ara, quan es compleixen 10 anys de la seva desaparició, tornen a sorgir teories una mica esbojarrades. L'última parla sobre el segrest per part d'una banda de traficants eslava per vendre-la a l'Àfrica. Madeleine McCann, el misteri continua.