Arqueòlegs espanyols han descobert al sud d'Egipte un jardí funerari de fa gairebé 4.000 anys pertanyent a l'Imperi Mitjà (1980-1790 a.C.), segons va informar ahir el Ministeri d'Antiguitats egipci. Prop de la ciutat de Luxor, a la zona de Dra Abu al Naga, els arqueòlegs van desenterrar un jardí funerari localitzat en un pati, que mesura 3 metres i es divideix en quadrats d'uns 30 centímetres, va assegurar el cap del departament d'Egiptologia del ministeri , Mahmud Afifi, en un comunicat.

El jardí va poder haver contingut diferents tipus de plantes i flors, va explicar abans d'afegir que en una de les cantonades del pati encara es conserven l'arrel i el tronc d'un arbre petit, que data de fa 4.000 anys. «El descobriment del jardí pot fer llum sobre el medi ambient i la jardineria a l'antiga Tebes (Luxor) durant l'Imperi Mitjà», va assenyalar Afifi.

El cap de la missió espanyola, José Manuel Galán, ha afirmat que en diverses tombes de l'Imperi Nou faraònic (1539-1075 aC) s'havien vist jardins representats en les entrades dels monuments funeraris, cosa que tindria «probablement un significat simbòlic i va exercir un paper en els ritus funeraris», va assegurar. No obstant això, «no s'havia trobat abans res semblant a l'antiga Tebes», segons Galán.

Aquesta troballa, a més de destacar la importància com a «lloc sagrat» de la zona de Dra Abu al Naga, ubicada a la riba occidental del riu Nil, també ofereix «la confirmació arqueològica d'un aspecte de la cultura i religió de l'antic Egipte que fins ara només es coneixia per la iconografia», va indicar Galán.