L'humor blanc i intel·ligent de Les Luthiers, com a «mirall crític i referent de llibertat en la societat contemporània», va ser distingit ahir a Oviedo amb el Premi Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2017. Aquest grup, que combina l'humor amb la música a través d'uns instruments artesanals creats amb materials casolans (des d'una dutxa a llaunes de conserva), juga molt amb la crítica i l'absurd de les distorsions de la vida quotidiana, amb personatges de la política, artistes o «cantants de mig pèl», com ells mateixos diuen.

El seu humor s'ha passejat per escenaris de mig món des que fa mig segle iniciessin la seva marxa artística a Buenos Aires, de la mà del ja mort arquitecte Gerardo Masana. La llavor va ser un petit cor que va utilitzar instruments casolans per tocar una peça que parodiava una cantata barroca amb un text pres del prospecte d'un conegut laxant argentí, la Cantata Laxatón.

Després d'aquest èxit, van iniciar un període de perfeccionament del seu estil i identitat artística que els va portar a mostrar les seves creacions per tot el continent americà i Espanya, principalment. Des del 1967 han creat més de 30 espectacles que, segons recull l'acta del jurat, han convertit a Les Luthiers en «un dels principals comunicadors de la cultura iberoamericana».

«El seu original tractament del llenguatge, dels instruments musicals i de l'acció escènica atrau centenars de milers d'espectadors de totes les generacions, que han convertit a Les Luthiers en un mirall crític i en un referent de llibertat», destaca la sentència del jurat dels premis.

Més de 35 instruments

Els seus integrants han compost i interpretat gèneres musicals tan diferents com tangos, boleros, correguts mexicans, merengues, òperes i sarsueles, entre d'altres, i han inventat més de 35 instruments musicals, alguns d'ells tan originals com el «"tubófonogunos silicónico cromático», o el «glisófono neumático» i la «desafinaducha», que obté sons musicals d'una dutxa. Quatre generacions d'espectadors han vist en aquests anys els seus muntatges.

El pròxim 4 de setembre compliran 50 anys sobre els escenaris com Les Luthiers, actualment integrat per Marcos Mundstock, Carlos Núñez, Carlos López, Jorge Maronna, Horacio Turano i Martín O'Connor, els dos últims com a substituts de Daniel Rabinovich, mort el 2015. La seva absència va ser l'única pega que ha posat a aquest premi López Puccio en conèixer que rebrien el premi, al qual ja havien optat en edicions anteriors.

«El rebem amb molta emoció. Fa tants anys que flirtegem amb el premi que ens vam acostumar a la sensació que potser ens el mereixíem», va fer broma ahir Puccio, content per rebre el guardó del país que consideren la seva «segona pàtria».