Arribar a casa i trobar la porta ajustada gela la sang a qualsevol. Provoca una sensació de por, impotència i ràbia perquè ho saps, saps què ha passat: han entrat a casa teva i possiblement et falti alguna cosa valuosa, econòmica o emocionalment, que, segurament, no recuperis mai. Què fer ara? Trucar a la Policia, és clar. Mai entrar, perquè poden seguir dins del domicili, i estaries posant en perill la teva seguretat i la d'aquells que t'acompanyen. Tampoc tocar res: podries eliminar proves que impossibilitessin la identificació del saquejador de la teva llar.

I després de la visita de les autoritats, és el moment de posar mesures perquè això no es repeteixi. Millor si les has posat abans, per evitar el mal tràngol, però no ens lamentem i posem-nos mans a l'obra.Consells bàsics per prevenir robatoris a casa

Per prevenir robatoris, el primer és fer servir el sentit comú i recordar els consells que els nostres pares ens donaven quan érem petits, i que la policia ens recorda any rere any: mantenir les portes i finestres de casa ben tancades a l'absentar-se, deixar alguna persiana pujada perquè no sigui tan palesa la partida i, si aquesta serà llarga, no està de més avisar algun veí perquè reculli la nostra correspondència de la bústia. Tot signe que pugui fer sospitar als intrusos que la nostra llar està buit pot ser perillós. Per això, segons la Policia i la Guàrdia Civil, no hem tampoc publicar en xarxes socials que ens anem a absentar.

Aquestes són les mesures més fàcils de dur a terme quan ens anem de casa unes hores o uns dies, però els lladres d'habitatges, que tradicionalment realitzaven la seva activitat quan aquestes estaven buides, han canviat en els últims anys el seu modus operandi, i per a molts ara mateix és indiferent que hi hagi o no persones dins de l'immoble. De nou, hem de tirar de sentit comú per curar-nos en salut: no permetre l'accés a l'habitatge a desconeguts o persones que diguin representar a empreses i serveis que no hagin estat sol·licitats prèviament, confirmar la identitat d'aquells supòsits empleats de serveis i empreses sol·licitats (revisors del gas, lampistes i electricistes, comercials, etc.) abans d'obrir la porta.

Agremia (Associació d'Empreses del Sector de les Instal·lacions i l'Energia) recorda que les inspeccions obligatòries de gas són comunicades per carta per part de l'empresa distribuïdora, per evitar estafes i robatoris de falsos revisors que "s'aprofiten d'operacions que cal realitzar de manera obligatòria a les instal·lacions de gas i en les calderes. "

També ajuda comptar amb un espiell de gran angular a les portes d'accés a la llar, utilitzar panys amb cadenes per evitar que ningú es coli a casa quan s'obri la porta parcialment, i comptar amb portes sòlides - millor si són blindades - amb panys de seguretat i claus que no permetin fer còpies sense autorització.

Tecnologia al rescat: la importància de les càmeres de vigilància

Les mesures preventives plantejades fins ara són les més fàcils, barates i comuns de dur a terme. Precisament per això, els lladres les coneixen i intenten anar un pas per davant de les mateixes, pel que la seva capacitat dissuasòria no és molt eficaç. Per fortuna, la tecnologia sovint posa al nostre abast solucions tan senzilles d'instal·lar com enllumenats de seguretat acompanyats de detectors de moviments perquè, en cas de percebre activitat, s'il·luminin automàticament, el que pot convertir-se en un excel·lent fre contra les intrusions.

Segons les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, la domòtica també és una enorme aliada, sobretot en cas de llargues absències al domicili, com en el cas d'unes vacances. No cal deixar les persianes de casa teva pujades per a fer veure que estàs a casa, sinó que podràs simular que el teu habitatge està habitada controlant des de les persianes fins als electrodomèstics, passant per les llums o el televisor, des del teu mòbil a qualsevol lloc. Encara que estiguis a l'altra banda del món. Sí, fins i tot des d'Austràlia. A més, els sistemes domòtics no són només útils pel que fa a seguretat i dissuasió es refereix, sinó que són una inversió molt interessant que pot utilitzar-se en el dia a dia per controlar diferents aspectes de la llar: climatització, il·luminació, electrodomèstics, etc.

Altres sistemes tecnològics, menys costosos i avançats, però útils en aquests casos, són instal·lacions com videoporters. Controlen les visites que arriben a la nostra llar i eviten possibles robatoris. També hi ha circuits tancats de televisió amb càmeres connectades a una central receptora d'alarmes, que permeten observar, encara que no estem en l'habitatge, el que passa al seu interior o exterior.

Alarmes per a la llar: tecnologia i especialistes, imbatibles

Però si hi ha alguna cosa que encara dissuadeix més és la tecnologia més avançada. Són solucions que combinen tecnologia amb vigilants de seguretat homologats. Els sistemes electrònics que detecten intrusions i robatoris es componen almenys d'una central, 3 detectors, un teclat i una sirena, a més d'una placa que avisa possibles intrusos que l'alarma està connectada a una central receptora d'alarmes. És un element altament dissuasori.

Un dels sistemes d'alarma més valorables és aquell que compta amb detectors amb càmeres, ja que des de la Central Receptora d'podran comprovar al moment si el salt d'alarma a casa teva és real o no i trucar directament a la Policia. També podem accedir a les càmeres a través d'Internet, una opció molt útil en cas de deixar a nens a cura d'altres persones, o si tenim a gent gran a casa o mascotes.

Segons estadístiques oficials del Ministeri de l'Interior referides al primer trimestre del 2016, els robatoris amb força en habitatge van augmentar un 7,7% respecte al mateix període de l'any anterior. Hi ha comunitats en què la dada va augmentar significativament, com Astúries, Cantàbria, Melilla, Ceuta i Madrid. Si analitzem les comunitats autònomes que més robatoris amb força en domicilis per habitant van registrar el 2016, Múrcia, Comunitat Valenciana, Catalunya, Balears i Castella-la Manxa són la que majors dades registren, segons dades del Balanç de Criminalitat de 2016 facilitat pel Ministeri d'Interior.

Dades d'un informe realitzat per la multinacional espanyola Prosegur indiquen que les comunitats autònomes amb més salts d'alarma són Madrid, Andalusia, Comunitat Valenciana, Catalunya i País Basc. Els robatoris en habitatges suposen un 20% del total, la majoria en habitatges unifamiliars, i són més freqüents durant l'estiu i per Nadal. Per això, tota prevenció és poca per evitar tornar a la nostra llar i trobar la porta oberta.