Barcelona es prepara per acollir, del 9 al 13 de juliol, el 29è Col·loqui Europeu de Parròquies (CEP), que aplegarà un total de 160 participants procedents de catorze països d'Europa de l'Oest i l'Est. La capital catalana és la primera ciutat que acull per segon cop una edició del CEP, cinquanta anys després d'haver-ne estat la seu per primera vegada. La trobada tindrà lloc a la Residència La Salle Bonanova.

El CEP està dirigit per dos copresidents: mossèn Josep Taberner, rector de la parròquia de Sant Pere de Figueres, i la laica belga Gudrun Theuninck. Des de 1961, l'entitat organitza cada dos anys en una ciutat europea una trobada de cristians compromesos en l'àmbit parroquial. L'objectiu és poder intercanviar experiències i aprofundir, amb l'ajuda d'experts, una temàtica que estigui relacionada amb els desafiaments i oportunitats que es plantegen a les comunitats cristianes actuals. Enguany, el tema del col·loqui a Barcelona serà Cristians a Europa: un poble amb una missió.

Missa amb Omella

La trobada barcelonina començarà el diumenge 9 de juliol a la tarda amb una missa presidida per l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, a la parròquia de la Mare de Déu de la Bonanova. Entre dilluns 10 i dimecres 12, els participants podran escoltar conferències i narracions d'experiències pastorals, mentre que també aniran realitzant treballs en grup.

Les coferències aniran a càrrec de cinc professionals. El primer serà Bernard Quintard, professor de Teologia Social i rector de dues parròquies a la diòcesi de Rodez, farà una introducció general al col·loqui a partir de les respostes a les enquestes que s'han distribuït a diferents països d'Europa.

En segon lloc, Alphonse Borras, vicari general de la diòcesi de Lieja (Bèlgica), professor emèrit de dret canònic a la Facultat de Teologiade Lovaina i professor a l'institut de París, parlarà sobre les claus per entrar a la problemàtica del tema del col·loqui.

A continuació, Mireia Vidal, professora d'Història de l'Església i de Teologia a la facultat de Teologia protestant SEUT (Madrid), parlarà de dos temes: la missió paulina i l'evangelització en les primeres comunitats, per una banda, i Luter i la reforma protestant, per l'altra.

Paul Zulehner, sacerdot vienès i catedràtic a la Universitat Catòlica de Viena (1984-2008), parlarà de les parròquies vers una nova vitalitat. Per la seva banda, Tibor Papp, prevere grecocatòlic i professor de Doctrina Social de l'Església, serà l'encarregat de presentar les conclusions finals.

Una bona part dels inscrits en les jornades són joves: concretament, 43, procedents de vuit països. Finalment, el dijous 13 al matí es farà una visita a la Sagrada Famíliai se celebrarà l'eucaristia a la cripta.