Gastón Acurio i Joan Roca insten a millorar el món a través de la cuina

El cuiner peruà i el gironí van posar en comú els seus coneixements gastronòmics i culturals, ahir al matí, en una conferència celebrada a la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona

19.05.2017 | 07:15
Gastón Acurio i Joan Roca abans de començar l´acte.

El cuiner peruà Gastón Acurio i el català Joan Roca van participar ahir en una conferència a la Universitat de Girona (UdG) en la qual van animar els estudiants a millorar el món a través de la cuina. Davant una sala de la Facultat de Turisme completament plena, Acurio i Roca van intercanviar impressions i opinions sobre la gastronomia i van repassar les seves respectives trajectòries.

Abans d'entrar en matèria, el cap de cuina del Celler de Can Roca va demanar al seu homòleg peruà que expliqués que va començar estudiant Dret a la Universitat Complutense de Madrid i com va canviar les lleis pels fogons. «El tercer any de carrera em vaig adonar que no aguantaria ni un dia més i vaig anar a matricular-me a una escola de cuina», va confessar Acurio, que va relatar que, durant tres anys, va exercir aquest ofici sense que els seus pares ho sabessin.

Per seguir amb el seu aprenentatge va marxar a França, al Cordon Bleu de París, «perquè era la gran referència per formar-se en alta cuina», i va sortir preparat per representar la gastronomia d'aquest país en el món.

El primer restaurant que va obrir va ser Astrid & Gastón el 1994 a Lima i era de cuina francesa, «perquè era la referència», va afegir el xef peruà, a la qual cosa Joan Roca va afegir que ell també va obrir el seu establiment com una barreja de cuina francesa i catalana.

Gastón Acurio, a instàncies de Roca, va explicar que, en l'exercici 2001-02, va realitzar un viatge pel Perú i va veure que hi havia «centenars de productes i de receptes amagades a les cuines de les àvies». «Durant molts anys, es negava tot allò que venia dels Andes, per exemple, la quinoa es podria en els camps i només s'utilitzava per alimentar pollastres», va detallar.

Acurio es va adonar també de la desconfiança i competència que existia entre els cuiners del seu país fins que es van deixar «a una banda les diferències» i es van unir per posar els seus coneixements a favor «de la promoció del Perú».

Joan Roca va recordar la primera vegada que va visitar Lima, amb motiu d'un congrés de gastronomia. «Em vaig endur una grata sorpresa en veure la potència que teniu a nivell de productes i com la gent del Perú estava orgullosíssima de la seva gastronomia, vaig veure que allà estava passant alguna cosa important», va confessar.

El xef gironí Roca va assenyalar a Acurio com un dels «principals responsables del canvi» i li va preguntar pel paper dels cuiners en un món en que ha augmentat la seva capacitat d'influència.

«Cada vegada que decideixes fer un plat té un impacte, des de qui el produeix fins a qui el menja», va respondre el peruà, que va posar com a exemple la seva cadena de restaurants Tanta, en la qual «cada local té diferents proveïdors, que són tots veïns de la zona».

Fill de l'exsenador i exministre de Cuzco Gastón Acurio Velarde, va confessar que aposta per fer política des de la cuina «cada vegada que un decideix què comprar i què preparar». Gastón Acurio, a més de xef, és escriptor i un home de negocis, amb més de 34 restaurants oberts en onze països del món.

«Un exemple d'equilibri»

Més de 130 estudiants, la majoria d'hostaleria i turisme, van escoltar atentament els consells dels dos cuiners, que són dues referències internacionals en gastronomia. El rector de la UdG, Sergi Bonet, va ser l'encarregat d'obrir l'acte, agraint la seva presència i destacant que els dos han sabut construir «la cuina com un motor d'integració social».

«L'objectiu de la universitat és formar ciutadans lliures, crítics i compromesos socialment», va dir Bonet, que va assenyalar que els dos cuiners són un exemple de l'equilibri entre «coneixement, vocació de servei públic i de formar persones lliures, crítiques i compromeses socialment».

La conferència forma part del cicle de converses obertes a tota la ciutadania, organitzada per la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge-Sant Antoni de la Universitat de Girona, que impulsa la investigació i divulgació del turisme gastronòmic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema