La Hispanic Society of America (HSA), una institució amb més d'un segle d'història amb seu a Nova York, ha estat distingida amb el Premi Princesa d'Astúries de Cooperació Internacional 2017 per la seva important tasca en la promoció de la cultura i dels valors hispans i llatins. Aquesta entitat cultural, la candidatura de la qual va ser proposada per l'ambaixador d'Espanya als Estats Units, Ramón Gil-Casares, alberga la col·lecció més gran d'art hispà fora d'Espanya, més de 23.000 exemplars únics entre els quals hi ha quadres, escultures, peces de ceràmica , tèxtil o mobles, que abasten des del Paleolític fins al segle XX.

L'acta del jurat ressalta la importància de la tasca de la Hispanic Society of America «en un moment en què la cultura hispana, reflectida en milions de persones, està licitant per mantenir la seva presència i vigor a tota Amèrica, amb una molt rellevant projecció cap al futur».

La institució premiada va ser fundada el 1904 per Archer Milton Huntington amb l'objectiu d'establir un museu, una biblioteca i una institució educativa d'accés públic i gratuït destinat a avançar en l'estudi de la llengua, la literatura i la història d'Espanya i Portugal, així com dels països en què l'espanyol i el portuguès van ser o seguien sent parlats.

Huntington, un mecenes de la cultura hispànica, va començar a recopilar aquesta magnífica col·lecció amb adquisicions en els mercats londinenc o parisenc, ja que «mai va voler treure obres o manuscrits» d'Espanya, segons va subratllar el sociòleg i president del Real Instituto Elcano, Emilio Lamo de Espinosa, membre del jurat.