issabte passat se celebrà la final de La Sardana de l'Any, corresponent a les sardanes estrenades en el decurs del 2016. El Teatre La Passió d'Olesa de Montserrat era completament ple.

Un cop executades les 10 sardanes finalistes per les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i La Principal del Llobregat es concediren els guardons que foren aquests: Premi Popular i Sardana de l'Any 2016 a: Porta-la amb tu, d'Olivier Marqués. Accèssit a: Els rossinyolets de l'avi de Lluís Pujals.

Premi a la crítica (la de més qualitat) a: De Figueres a Portlligat, d'Antoni Ros Marbà. Accèssit a Lo pont de Balaguer, de Daniel Gasulla.

Premi Joventut (menors de 30 anys) a: Sardana número 5, de Xavier Ventosa.

La final de La Sardana de l'Any, corresponent a les estrenades el 2017 serà a Alcanar (Montsià) el 12 de maig de 2018.

Aplec de Figueres

Aquest proper cap de setmana, Figueres celebrarà el seu Aplec de la Sardana que tindrà inicis demà dissabte a les 11:30 h a la Rambla, on se celebrarà la 10a trobada de colles sardanistes i d'Equipaments Cívics de Catalunya. Les principals novetats d'enguany són unes visites turístiques complementàries. Aquesta activitat sardanista s'emmarca en la celebració de Figueres com a Capital de la Sardana 2017. La part musical correspondrà a la Ciutat de Girona.

Les visites complementàries consistiran en una ruta guiada per espais sardanistes de Figueres i una visita al Museu de l'Empordà, on s'hi exposa la tenora de Pep Ventura.

A l'esdeveniment hi assistiran 20 equipaments cívics de tot Catalunya, amb la presència de més de 600 sardanistes. Els participants ballaran 2 sardanes de lluïment i la de germanor, que serà Figueres, Capital de la Sardana 2017, de Martí Fontclara. Tot seguit hi haurà el lliurament de recordatoris. Aquest esdeveniment forma part del gran cap de setmana sardanista de Figueres, en què també se celebra el concert de vigília de l'Aplec el mateix dissabte a la nit, i el propi Aplec de l'endemà diumenge.

El Concert es donarà dissabte al local de La Cate amb la cobla Ciutat de Girona, a les 21 h. Entre sardanes clàssiques, destaquem l'arranjament per a cobla de l'òpera de Verdi Masnadieri, i de Ventura s'interpretaran algunes sardanes seves poc conegudes: Cants del dia, La sardana del Can Can i De bon matí.

El diumenge. L'Aplec, matí i tarda, a la Rambla, amb les cobles Montgrins, Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Bisbal Jove. A destacar l'estrena de la sardana de Jaume Cristau Presència de Pep Ventura, l'assistència a l'Aplec del gegant dedicat a Ventura, amb la interpretació de la composició a ell dedicada d'Ivo Jordà. Les sardanes de conjunt seran Totes volen hereu i La sardana del vailet, també de Pep Ventura.

Concurs sardanes

balladores

Aquest proper dissabte, 20 de maig, la plaça del Firal de Prats de Molló-la Presta acollirà a les 15:00 h la competició de composició de sardana balladora. Serà en format de ballada i el públic assistent decidirà amb el seu vot la guanyadora d'entre les 6 peces finalistes. La part musical anirà a càrrec de la cobla Tres Vents.

El procediment es basarà en què tots els assistents podran votar de l'1 al 6 cadascuna de les sardanes a través d'unes paperetes que es dipositaran en una urna davant de la cobla. El recompte de les votacions permetrà saber quina de les 6 obres mereix aquest 1r títol de sardana balladora. Els premis són: 1.500 ? per al 1r premi, 1.000 ? per al 2n premi, 500 ? per al 3r premi i un record per als finalistes.

Doble disc a Lloret

de mar

S'ha presentat a Lloret de Mar el doble disc de recull de sardanes relacionades amb la població, titulat Aniversaris lloretencs. La part musical d'un dels discs correspon a la Ciutat de Girona, sota la direcció de Jesús Ventura; i l'altre és una reedició d'un disc del compositor lloretenc Domènec Moner. L'altre és amb la cobla Els Montgrins, sota la direcció de Martí Camós. Així, el volum té un recull de 12 sardanes dedicades a Lloret de Mar, amb obres com Lloret festiu, de Jaume Cristau; De Celrà a Lloret i Caldes, de Sígfrid Galbany; Sardanes a Lloret, de Josep Maria Tarridas; L'Aplec de Lloret, de Tomàs Gil i Membrado; o Platges de Lloret, de Vicenç Bou. L'altre recull és la remasterització d'un vinil que van gravar Els Montgrins l'any 1991 amb tot de sardanes de Domènec Moner, que ell mateix seleccionà. Així, es reivindica la figura d'aquest compositor lloretenc mort l'any 2003. Algunes de les sardanes que s'hi poden escoltar són Lloret, vila encisera; Aimada Joaquima; Dansaires lloretencs o Lloret, Ciutat Pubilla.

Colla Sardanista

Marboleny, 40 anys

El 22 de maig de 1977 a la plaça Major de les Preses es va presentar i ballar en públic per primera vegada la Colla Sardanista Marboleny. Naixia oficialment el Cercle Folklòric i Cultural Marboleny, avui Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny.

Indubtablement és gràcies a totes les persones que han ballat i col·laborat amb l'entitat que Marboleny arriba als seus 40 anys de trajectòria. Diferents generacions que, des del 1977 i fins avui, no han parat de ballar; primer, com a Colla Sardanista i, des del 1983, com a Esbart.

Per commemorar aquests 40 anys de trajectòria, Marboleny celebrarà aquest dissabte una Festa a les Preses amb l'objectiu de ser un punt de trobada de totes aquelles persones que han passat per l'associació en aquests 40 anys.

La Festa començarà a dos quarts de set de la tarda amb una cercavila a càrrec de tots els grups actuals de l'Esbart Marboleny, que anirà des del Centre Cultural i fins a la plaça Major de les Preses, el mateix lloc on la Colla Marboleny es va presentar fa 40 anys. A la plaça es farà una actuació especial de tots els grups de l'Esbart Marboleny actual. La Festa continuarà a les 9 del vespre en un sopar on es vol reunir totes les generacions implicades.