Un equip internacional liderat per investigadors de l'Institut d'Astrofísica de Canàries ha descobert un planeta amb una massa entre dues i tres vegades la de la Terra a la zona d'habitabilitat de la seva estrella, un nana vermella que es troba entre les 100 estrelles més properes al Sol. La troballa ha estat realitzada amb la tècnica de velocitat radial, assenyala l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) en un comunicat en què indica que només es coneixen unes desenes de sistemes planetaris d'aquest tipus, i la seva detecció ha estat possible amb el espectrògraf HARPS-N del Telescopi Nazionale Galileo (TNG), instal·lat a l'Observatori del Roque de los Muchachos de la Palma. Fa tot just 25 anys no es coneixien més planetes que els del Sistema Solar i avui se sap que hi ha més de 3.500 exoplanetes poblant el Cosmos, afegeix.

Amb aquest mètode, l'estudi liderat pels investigadors Alejandro Suárez mascareño (IAC-Observatori de Ginebra), i Jonay Jessè González i Rafael Rebolo, també de l'IAC, ha conduït al descobriment d'un planeta amb una massa entre dues i tres vegades la terrestre que podria ser rocós. Aquesta és la sisena Superterra més propera al nostre sistema solar a la zona d'habitabilitat de la seva estrella, una nana vermella que es troba entre les 100 estrelles més properes al Sol.

Els resultats d'aquest treball, en què també ha participat l'INAF (Istituto Nazionale di Astrofisica), l'IEEC (Institut d'Estudis Espacials de Catalunya) i el TNG (Telescopi Nazionale Galilleo), han estat acceptats per a la publicació a la revista Astronomy & Astrophysics. Aquest planeta és especialment interessant per la seva proximitat, indica l'IAC, que precisa que a 21 anys llum, en el nostre veïnat còsmic, és una de les superterres conegudes menys massiva, que a més es troba a la zona d'habitabilitat de l'estrella GJ625 (Gliese 625), una nana vermella.