El papa Francesc va anunciar ahir que el 28 de juny nomenarà cinc nous cardenals, entre els quals hi haurà l'actual arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. En les tres ocasions anteriors, el Sant Pare havia nomenat un nombre considerable de cardenals, 24, 20 i 17 cada vegada, però aquest cop tan sols seran cinc.

Entre els escollits hi ha Joan Josep Omella, l'arquebisbe de Barcelona, que ha rebut «amb goig» la decisió de Francesc i ha expressat el seu agraïment al Papa per «la confiança dipositada». Omella va conèixer la notícia ahir al migdia, quan acabava de beneir un nou local de Càritas obert a la parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats a l'Hospitalet de Llobregat. L'Arquebisbat celebrarà avui una roda de premsa en què el prelat atendrà les preguntes dels mitjans de comunicació.

Omella, considerat un prelat de tarannà progressista i molt pròxim al papa Francesc, va ser nomenat arquebisbe de Barcelona el novembre del 2015 en substitució del cardenal Lluís Martínez Sistach. Anteriorment havia estat bisbe de Calahorra i la Calzada-Logroño, càrrec al qual va accedir l'abril del 2004.

A més d'Omella, nascut a Cretes (Terol), els nous cardenals seran l'arquebisbe de Bamako, a Mali, Jean Zerbo; el bisbe d'Estocolm, Anders Arborelius; el vicari apostòlic de Pakse, a Laos, Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, i el bisbe auxiliar de San Salvador, Gregorio Rosa Chavez. Amb aquestes noves incorporacions, el col·legi cardenalici quedarà format per 121 electors, un més del nombre màxim que pot participar en un conclau. Tots tenen menys de 80 anys, i per tant podran votar en cas d'elecció d'un nou pontífex.

Destaca el fet que dos dels cinc escollits siguin europeus, ja que Francesc sempre s'ha inclinat per una major universalitat de l'Església i els cardenals del Vell Continent són els més nombrosos durant els conclaus. Però, per tradició, els arquebisbes de Barcelona han estat sempre cardenals, i el suec Anders Arborelius va ser el primer bisbe catòlic suec, i ara serà el primer cardenal suec de la història.

També és significatiu el fet que s'atorgui la púrpura a Gregorio Rosa Chávez, que és bisbe auxiliar, i no al titular de San Salvador, conegut per ser un dels grans impulsors de la causa de canonització del ja beat arquebisbe Óscar Arnulfo Romero. Rosa Chávez és també el primer bisbe auxiliar que és nomenat cardenal.

Els altres dos purpurats responen al desig del Papa que estiguin representades en el col·legi cardenalici les «perifèries» del món.

El Vaticà també ha confirmat que el 29 de juny se celebrarà a Roma la missa amb els nous cardenals, coincidint amb la festa de Sant Pere i Sant Pau. «Confiem els nous cardenals als sants Pere i Pau perquè amb la intercessió del príncep dels apòstols siguin autèntics servidors de la comunitat eclesiàstica», ha dit el Papa.