El fenomen «Star Wars» celebra els 40 anys de febre galàctica

Avui es compleixen quatre dècades de l´estrena als Estats Units de «La guerra de les galàxies», la pel·lícula de George Lucas que va marcar un abans i un després en el món del cinema

25.05.2017 | 10:03
Cartell promocional de "La Guerra de les galàxies", estrenada el 1977

Quaranta anys després que s'obrissin les portes d'una llunyana galàxia que va revolucionar el cinema, la saga Star Wars afronta el seu esplèndid futur encimbellada com un descomunal fenomen de fans i com una extraordinària i imparable màquina de fer diners.

El 25 de maig de 1977 es va estrenar La guerra de la galàxies, la primera pel·lícula de l'univers ideat per George Lucas i que amb Harrison Ford, Mark Hamill i Carrie Fisher com a actors protagonistes va arrasar a la taquilla gairebé contra tots els pronòstics.

Ja en la seva tercera trilogia i amb milions d'apassionats seguidors a tot el món costa pensar que La guerra de les galàxies no fos un èxit garantit, tot i que, a primera vista, tot apuntava a un fracàs majúscul per al director de American Graffiti (1973).

La veritat és que la trama de La guerra de les galàxies amb la seva barreja d'humans, robots i tota mena de criatures resultava bastant incomprensible; els diàlegs i el guió deixaven molt a desitjar; i el repartiment, en fora de joc davant les decisions de Lucas, no sabia molt bé a què atenir-se.

«En George tenia una visió tan clara en el seu cap del que volia que tractar de treure això d'un actor era una mica una molèstia», va dir amb sarcasme Harrison Ford, segons el llibre George Lucas - A Life (2016) de Brian Jay Jones, mentre que Mark Hamill va ser encara més contundent: «Tinc la lleu sospita que si hi hagués una manera de fer pel·lícules sense actors George la faria servir».  Encara que després d´un rodatge disfuncional pogués passar desapercebut, hi havia mètode en la bogeria de Lucas i en aquest pastitx d'aventures, romanços, humor, persecucions espacials, western sideral i culebró galàctic que donava forma a La guerra de les galàxies.

Lucas estava cansat del Nou Hollywood dels anys setanta i les seves pretensions artístiques i narratives, de la violència i el sexe a la gran pantalla, de la confrontació social i cultural als Estats Units per la guerra del Vietnam.

«Tots sabem, com cada pel·lícula feta en els últims deu anys mostra el terribles que som, com hem arruïnat el món. Que som idiotes i que tot està podrit. I jo vaig dir: 'El que necessitem de veritat és una mica més positiu'», va argumentar el realitzador. La seva aportació va ser La guer­ra de les galàxies, una pel·lícula que apel·lava al cinema com a gran espectacle escapista i apte per a tots els espectadors, especialment nens i adolescents. 

La resposta del públic no va poder ser millor: La guerra de les galàxies és la segona pel·lícula més taquillera en la història del cinema als Estats Units, amb les dades de recaptació ajustades a la inflació, tan sols per darrere de Allò que el vent s'endugué (1939).

Pionera en efectes especials

La cinta de Lucas també va ser pionera en el perfeccionament dels efectes especials i el so Dolby Stereo al cinema, encara que potser on va deixar la seva empremta més duradora va ser en la comercialització de merchandising i la creació de tot un fenomen fan al voltant de l´univers Star Wars. Quatre dècades després de la seva aparició les espases làser, la respiració de Darth Vader, l'equilibri de la Força o el Costat Fosc formen part de la cultura popular.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema