La transmissió d'informació contradictòria a l'ordinador a bord del mòdul d'aterratge Schiaparelli va estar darrere del seu accident a Mart, que va succeir el 19 d'octubre de 2016 quan anava a realitzar proves científiques.

L'ESA va detallar ahir, en un comunicat, les causes de l'accident i va confirmar els indicis preliminars de finals del passat any, quan va estudiar que «una saturació» de la Unitat de Mesura de Inèrcia (IMU, per les sigles en anglès) havia forçat l'activació prematura del motor de frenada. «La investigació sobre l'accident del mòdul ExoMars Schiaparelli va concloure que informació contradictòria a l'ordinador de bord va provocar que la seqüència de descens acabés prematurament», va assenyalar l'organisme.

Els resultats han revelat que «es necessiten actualitzacions del programari que milloraran els models informàtics per al comportament del paracaigudes». «És evident que calia haver estudiat amb més profunditat certes àrees durant la preparació, la validació i la verificació del sistema d'entrada, descens i aterratge», va anotar en el comunicat David Parker, director de Vols Tripulats i Exploració Robòtica de l'ESA.

«Uns tres minuts després de l'entrada a l'atmosfera, el paracaigudes es va accionar, però el mòdul va experimentar unes inesperades velocitats de rotació», va relatar l'organisme, que va apuntar que la conseqüència va ser la «saturació» de l'IMU. «Aquesta saturació va resultar en una errònia estimació de l'altitud (...) que va resultar en que la computadora va calcular que l'aparell estava a una altitud negativa -per sota del nivell del terra-», va detallar el mateix Parker.