Més de 1.500 milions de musulmans comencen avui el dejuni del Ramadà

?Durant aquest període, tothom que hagi arribat a la pubertat no podrà menjar, beure, fumar ni tenir relacions sexuals mentre el sol brilli a l'horitzó

27.05.2017 | 00:32
Pregària d´inici de Ramadà de musulmans gironins (arxiu).

Més de 1.500 milions de musulmans de tot el món -gairebé una quarta part de la població del planeta- començaran a partir d'avui el mes de dejuni del Ramadà, el més important de seu calendari, que consistueix un dels cinc pilars de l'Islam. Al llarg d'aquest mes, els musulmans que hagin arribat a la pubertat no podran menjar, beure, fumar ni mantenir relacions sexuals mentre el sol estigui a l'horitzó. Només se salven d'aquesta obligació les dones que tinguin la menstruació i les embarassades, els malalts amb determinats mals i els viatgers que realitzen un trajecte llarg i dur, malgrat que tots ells hauran de «tornar» més endavant els dies de dejuni.

Les hores exactes de sortida i posta del sol apareixen avui dia a qualsevol pantalla de telèfon, però les mesquites també s'encarreguen de recordar-ho amb les seves crides a l'oració del «Fayer» (alba) i el «Mogreb» (ocàs), i les grans ciutats utilitzen també sirenes per marcar l'esperat moment de la posta de sol.

En els països de majoria musulmana, la vida es transforma completament durant el Ramadà: les empreses, les oficines públiques i les escoles escurcen els seus horaris per fer més lleuger el dejuni, mentre que els cafès i restaurants tanquen durant el dia i fan el negoci al llarg de la nit.

Paradoxalment, el mes de dejuni també és el mes en què es registra una major despesa en alimentació a les llars, de manera que els indicadors de consum es disparen, igual que els preus del cistell de la compra.

Són molt pocs, però, els països que obliguen per llei al dejuni i castiguen l'infractor (Aràbia Saudita, Bahrein, Pakistan, Afganistan, Iran, Malàsia, Brunei i el Marroc). En la major part del món musulmà, el Ramadà es compleix per voluntat pròpia o bé per pressió social.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema