Els videojocs de realitat virtual poden ser «un instrument prometedor» per combatre el racisme quotidià, segons una investigació de la Universitat de Barcelona (UB), que ha estudiat la influència d'aquesta tecnologia en els biaixos racials. L'estudi, publicat per la revista Plos One, es va fer amb 32 dones blanques a les quals els investigadors van assignar aleatòriament un cos virtual de dona blanca o negra i, usant unes ulleres i un vestit de realitat virtual, havien d'interactuar amb una altra dona virtual generada pel programa.

En l'experiment, les participants descrivien una sèrie de quadres en una paret virtual i després escoltaven la descripció que feia l'altra dona. Els investigadors van dur a terme la prova dues vegades, en setmanes diferents, però sempre amb el mateix color de pell assignat des del principi, encara que el de l'altre avatar variava. Així, van registrar les vegades en les quals la participant imitava inconscientment moviments de l'altre personatge, com tocar-se la cara, posar-se els braços en els malucs o rascar-se el braç.

«Inconscientment, les participants imitaven molt més els gestos de l'altre personatge virtual quan coincideixen en el color de pell virtual» i, per exemple, «quan la voluntària se submergia en l'experiència amb un avatar de pell negra, imitava en més ocasions a la seva col·lega negra», ha explicat l'investigador de la UB Mel Slater. Segons Slater, aquesta imitació és «important» perquè és un comportament inconscient que indica entesa social, encara que no és possible extrapolar aquests resultats fora de la simulació virtual, ja que per això caldria fer un seguiment dels participants que certifiqués la millora del biaix racial en la seva vida.