El president de l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH), Eugeni Rodríguez, va demanar ahir al Síndic de Greuges que insti el Govern a sancionar el bisbe de Solsona (Solsonès), Xavier Novell, per les seves afirmacions sobre l'homosexualitat, mentre que el director general d'Assumptes Religiosos, Enric Vendrell, es va mostrar partidari de «reconduir la tempesta amb serenitat».

El bisbe de Solsona va haver de ser escortat per la policia diumenge passat en sortir de l'església parroquial de Santa Maria de l'Alba a Tàrrega (Urgell), on va ser escridassat pels membres del col·lectiu LGTBI que protestaven perquè el bisbe es va preguntar si l'homosexualitat pot ser deguda a la falta de la figura paternal.

La polèmica va continuar dilluns passat quan l'alcalde de Solsona, David Rodríguez (ERC), va explicar que havia trucat el bisbe per emplaçar-lo al fet que fes una «rectificació o disculpa pública» i va insinuar que si no ho feia el consistori deixaria de participar en els actes religiosos del bisbat.

En declaracions a Efe, Rodríguez va informar que ha traslladat el malestar del col·lectiu LGTBI amb el bisbe de Solsona per les seves «reiterades» al·lusions a l'homosexualitat i va afirmar que les seves últimes afirmacions «generen menyspreu i aïllament, comportaments considerats infraccions en el règim sancionador de la llei contra l'Homofòbia 11/2014». Rodríguez també va valorar «molt positivament» el posicionament de l'alcalde de Solsona instant el bisbe a rectificar.

No obstant això, els serveis jurídics de la Direcció General d'Igualtat de la Generalitat no han apreciat que de la glossa del bisbe en la qual parla de l'homosexualitat es desprengui motiu per iniciar un expedient sancionador, encara que la seva directora general, Mireia Mata, va reprovar els comentaris del bisbe i li va enviar un exemplar de la llei contra l'homofòbia perquè «recapaciti». En un tuit, ahir es va pronunciar sobre la polèmica el director general d'Assumptes Religiosos, Enric Vendrell, que es va mostrar partidari de «reconduir aquesta tempesta amb serenitat».

De fet, les imatges del bisbe sortint protegit per la policia de la parròquia de Tàrrega han suscitat molts comentaris en els mitjans eclesiàstics, que consideren els fets de «molt greus».