La pensadora i investigadora britànica Karen Armstrong, referent internacional en l'estudi comparatiu de l'islamisme, el judaisme i el cristianisme, ha estat guardonada amb el Premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials 2017 pel seu rigor científic i per tendir ponts entre religions. Arsmtrong, que va penjar els hàbits el 1969 després de set anys com a monja catòlica, és considerada com la màxima autoritat en l'estudi científic de les religions abrahàmiques, segons va ressaltar la filòsofa Amelia Valcárcel, la seva principal valedora en el debat del jurat.

L'acta del jurat destaca «la profunditat de les seves anàlisis històriques» i «la seva immensa tasca bibliogràfica i investigadora, així com pel seu compromís actiu amb la difusió d'un missatge ètic de compassió, pau i solidaritat». En atorgar aquest premi, el jurat vol destacar «la rellevància de l'estudi de les religions per a comprendre la societat i el món contemporanis».

Després de ser coneixedora del guardó, la pensadora britànica va advertir que en l'actualitat es viuen «temps perillosos» davant l'existència de «guetos nacionalistes, religiosos i culturals». «Necessitem urgentment examinar les idees i els principis rebuts, mirar dins de les notícies cap a les complexes realitats que estan estripant el nostre món i donar-nos compte, a un nivell profund, que compartim el planeta no amb els nostres inferiors sinó amb els nostres iguals», va reflexionar la pensadora britànica.

Nascuda el 14 de novembre de 1944 a Wildmoor (Worcestershire, Regne Unit), Armstrong és autora de Through the Narrow Gate ( A través de la porta estreta), un llibre en el qual descrivia la seva vida com a religiosa, que va abandonar per estudiar i aprofundir en les creences monoteistes des de fora dels dogmes. Per a ella la seva religió és l'estudi de les religions.

Valcárcel creu que el treball d'Armstrong, desenvolupat durant tres dècades amb més de vint títols, com Una història de Déu (1993) i Una història de Jerusalem, una ciutat i tres religions (1996), és «especialment rellevant per entendre les tensions i el tipus d'escenari present». A més, va subratllar el seu «compromís pràctic en diversos grups que intenten que s'obri un diàleg interreligiós com a manera de deflactar la possible violència que algunes religions impliquen».

Diversos membres del jurat van ressaltar la idoneïtat de lliurar aquest guardó a aquesta rigorosa científica respectada pels líders de totes les religions i compromesa en la recerca del diàleg, en una època en la qual es necessiten ponts d'entesa entre les diferents creences.

El guardó de Ciències Socials va recaure l'any passat a la historiadora britànica Mary Beard, catedràtica de Clàssiques al Newhham College de la Universitat de Cambridge i responsable de diverses sèries per a la BBC sobre el món clàssic.