Els germans Roca, del restaurant germans RocaEl Celler de Can Roca, ha ha explicat Josep Roca, cofundador i sommelier del famós establiment.

"El Celler de Can Roca no té franquícies, no vol tenir franquícies. Vol mantenir l'autenticitat, ser on hem nascut", va afirmar Roca en una conferència de premsa a la seu de l'Institut Cervantes de la capital xinesa.

"Ens han proposat obrir restaurants en molts llocs del món: Xangai, Hong Kong, Singapur, també a Pequín. Aquí ens van oferir obrir un restaurant amb un talonari en blanc", ha indicat.

Josep Roca va explicar aquesta negativa en què "es pot comprar la distinció, però les veritats no viatgen", i ha insistit que la història del restaurant de Girona "és tan singular" que "és molt difícil de reproduir".

"De Celler de Can Roca només hi haurà un", ha reiterat. Això no tanca les portes a que l'equip complet del restaurant pugui viatjar, com va fer a la gira asiàtica de l'any passat -tancant temporalment el establiment-, per portar la seva cuina a l'exterior i de pas "aprenent encara més".

Malgrat el rebuig a obrir franquícies o sucursals, Roca va assegurar que "no renunciem" a plantejar algun projecte acadèmic del restaurant, i en aquest sentit va recalcar les experiències en educació i formació que ja han desenvolupat els tres germans (Joan, Josep i Jordi) .

"Obrir restaurants Celler de Can Roca està absolutament descartat avui. Obrir una acadèmia sobre el mètode Roca no està descartat", ha sentenciat.

El Celler de Can Roca va ser escollit millor restaurant del món per la revista Restaurant Magazine en 2013 i 2015, i ha figurat entre els cinc primers des de fa nou anys.

Josep Roca es troba a la Xina per a una sèrie d'esdeveniments promocionals amb el BBVA, amb motiu de la celebració del primer aniversari de la sucursal de l'entitat a Xangai (a Pequín són presents el 1985 amb una oficina de representació).

En aquest sentit, avui celebraran un tast de vins a l'ambaixada espanyola amb clients selectes del banc, un esdeveniment en el qual hi haurà vins representatius com Vega Sicília, Vinya Tondonia (Rioja) o Álvaro Palacios (Priorat).

Dimecres hi haurà un sopar especial a Xangai amb els clients corporatius i institucionals del banc a la Xina, en què hi haurà elements d'origen espanyol però també xinès, com dos plats d'ànec, un a l'estil català i un altre lacat.

De la gastronomia xinesa, Josep Roca va destacar l'ànec, que sempre ha estat "importantíssim", i el te, al qual va comparar amb el vi com a "molt proper a la cultura de la terra, en beure de la terra", i va manifestar la seva preferència pels tes pu-erh, una varietat del sud de la Xina sotmesa a un procés de fermentació que li confereix seus característics sabor i color vermell