La ciutat de Viena (Àustria) va acollir dissabte al vespre el «Life Ball» (Ball per a la vida), una gala per a recaptar fons per a la lluita contra la sida. La model Naomi Capmbell i la cantant Conchita Wurst van ser les principals estrelles convidades d'una gala on es va poder sentir swing i jazz.

Sota el lema «Reconeix el perill», la gala d'enguany va voler destacar la necessitat de conscienciar a la societat sobre la sida, una malaltia que pateixen més de 36 milions de persones a tot el món.

La frase també fa referència a l'època que va inspirar la gala d'aquest any: els anys 20 i 30. D'aquesta manera els organitzadors van voler recordar que l'augment del nacionalisme i la intolerància van portar Europa a la II Guerra Mundial.

En aquest sentit, durant la gala també es va donar un missatge d'unió davant de les adversitats, com quan el representant d'Àustria a Eurovisió del 2017 -Nathan Trent- va fer onejar la bandera del seu país a l'actuació inaugural. Un dels altres lemes que va tenir el «Life Ball» del 2017 era «Coneix els teus estatus», per animar a totes les persones a fer-se proves mèdiques, i saber d'aquesta manera si són portadors o no.

La temàtica d'enguany també es va veure reflectida en el vestuari dels convidats, que van prendre com a referència l'estil de finals de la dècada dels anys 20 i principis dels 30. Tots d'ells van oferir peces vistoses i acolorides, que van sorprendre molts dels turistes i curiosos que estaven als afores de l'Ajuntament.

Conchita Wurst, guanyadora de l'Eurovisió del 2014 va ser presentadora d'una gala que va tenir moltes referències a la pel·lícula de ciència-ficció «Metròpolis» (1927). També s'hi van interpretar cançons del musical «Cabaret» (1972), que està ambientat en els anys 30. Durant tota la gala també hi va haver referències a la necessitat d'educar al públic per a ser més conscients de la malaltia. «És molt important que coneguis el teu estatus, perquè si no saps el que està passant en el teu cos, no et pots ajudar a tu mateix i ets perillós per a l'altra gent», va afirmar Wurst en un moment de la cerimònia.

Declaració d'Elton John

La model britànica Naomi Campbell va pujar a l'escenari per llegir una declaració d'Elton John. Tot i que no va poder assistir a la gala, el cantant va voler agrair tot el suport que rep la seva fundació de lluita contra la sida i els avanços que s'estan fent d'aquesta malaltia.

La Fundació Elton John (EJAF) és una de les organitzacions sense ànim de lucre més importants de tot el món en la lluita de la sida. Des de la seva fundació, l'any 1993, l'EJAF ha aconseguit recaptar més de 125 milions de dòlars per a programes que s'han posat en marxa a 55 països de tot el món.

L'edició del 2015 de «Life Ball» va recaptar 2,3 milions d'euros. Tots aquests diners van ser destinats a projectes de lluita contra la sida. L'any passat no es va fer cap gala, ja que els organitzadors van considerar que necessitaven una pausa per a reinventar-se i donar-li una dimensió més internacional.

La necessitat d'un tractament

El VIH és el virus que provoca la sida, una malaltia que afecta el sistema immunològic, fent que es puguin desenvolupar més infeccions i càncers potencialment mortals.

Es calcula que l'any 2015 la malaltia va causar 1,1 milions. Des que es va descobrir, l'any 1981, la sida ha provocat més de 40 milions de morts a tot el món. Es calcula que sense tractament la mitjana de vida és de 9 a 11 anys. Tot i així, la gran capacitat de canviar que té el virus dificulta les investigacions per poder trobar una vacuna eficient.