Els 28 Estats membres de la Unió Europea (UE) es van sumar ahir, en bloc, a les crítiques comunitàries contra la decisió de Donald Trump de retirar als Estats Units de l'Acord de París contra el canvi climàtic i van reivindicar la utilitat del pacte com a eina de pau i estabilitat global.

«L'Acord és ambiciós, però no prescriptiu, i permet a cada part traçar el seu propi camí per contribuir als objectius de lluita contra el canvi climàtic, que amenaça el desenvolupament, la pau i l'estabilitat a tot el món», van declarar els ministres d'Afers Exteriors dels Vint en un text adoptat a Luxemburg.

Els caps de la diplomàcia dels països de la UE van lamentar expressament «la decisió unilateral» de Trump i es van sumar oficialment i per escrit a la línia argumental repetida per Brussel·les des que el passat 1 de juny el president dels EUA va retirar el seu país del pacte climàtic signat a París el desembre de 2015.

Aquesta passa per no renegociar l'acord aconseguit per 195 parts i subratllar que l'acord seguirà vigent tot i la sortida de Washington, en un context en què les economies desenvolupades generen al voltant del 80% del CO2 que arriba a l'atmosfera.

La UE, tant des del seu centre de poder a Brussel·les com des de les capitals dels seus Estats membres, està decidida a assumir el lideratge en la lluita contra l'escalfament global i els socis comunitaris seguiran treballant amb ajuntaments, Estats i institucions dels EUA que si volen respectar els compromisos climàtics que rebutja la Casa Blanca.