Científics de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de la Universitat de Tolosa han identificat les cèl·lules que posen en marxa el desenvolupament del sistema nerviós de l'oïda interna, cosa que pot ser útil per tractar la sordesa. La troballa, que publica la revista eLife, mostra que les neurones pioneres es troben fora de l'oïda interna i, un cop activades, migren cap a aquest teixit per induir l'oïda interna la formació de més neurones.

L'oïda interna és l'òrgan responsable dels sentits de l'audició i l'equilibri, i està formada per una sèrie de cavitats plenes de líquid. Els sons i els moviments del cap fan que el fluid dins de les cavitats es mogui i activi les neurones sensorials, que envien la informació al cervell, de manera que si es danyen aquestes cèl·lules poden venir malalties com la sordesa o el vertigen.

Fins ara, els científics creien que totes les neurones de l'oïda interna es desenvolupaven dins d'una àrea de l'embrió coneguda com a epiteli de l'oïda interna i que les cèl·lules d'aquesta regió activarien el gen neurog1, que desencadenaria una sèrie de canvis que les convertirien en neurones de l'oïda interna. Però, gràcies a l'ús de noves tècniques de microscòpia en embrions de peix zebra, l'equip liderat per Berta Alsina, investigadora que dirigeix el Laboratori de Morfogènesis i Senyalització de Sistemes Sensorials de la UPF, ha descobert que aquest procés s'inicia abans, amb l'arribada de cèl·lules externes a l'epiteli.

Malgrat no tenir orelles externes, els peixos zebra posseeixen, dins del crani, una orella interna que els dota del sentit de l'equilibri i de l'audició, i és molt similar a l'oïda dels humans.