Una dieta que inclogui oli d'oliva extra verge pot preservar la memòria i ajudar a prevenir la malaltia d'Alzheimer, segons assegura un estudi difós ahir. La investigació, realitzada per científics de la facultat de Medicina de la Universitat Temple, mostra que el consum d'aquest producte típic de la dieta mediterrània redueix en els ratolins la formació de proteïnes beta-amiloides i de cabdells neurofibril·lars, dos indicadors típics de la malaltia.

«Vam fer aquest estudi perquè seguim la literatura que ha mostrat que la gent que viu a la zona del mar Mediterrani té una menor incidència de malalties cardiovasculars i de malaltia d'Alzheimer», va dir a Efe Domenico Praticò, un dels investigadors que va realitzar aquest treball. «La principal diferència que hem observat és que la gent d'aquesta zona consumeix diàriament oli d'oliva extra verge», va assegurar l'expert.

Per dur a terme aquesta investigació, els científics van treballar amb un model animal, amb ratolins que reprodueixen tots els aspectes de la malaltia. «Quan aquests animals envelleixen desenvolupen problemes de memòria i d'aprenentatge», va explicar Praticò.

Els investigadors van treballar amb dos grups d'animals, un que menjava la dieta normal d'un ratolí i un altre que també rebia oli d'oliva en una quantitat comparable a la que consumiria un ésser humà. «Vam començar quan tenien sis mesos de vida, un moment en què no tenen la malaltia encara. Els vam seguir fins que van arribar als 12 mesos, que equivaldrien a uns 65 anys en els éssers humans», va relatar l'investigador.

En primer lloc, van notar que els ratolins que havien consumit l'oli d'oliva tenien un estat de la seva memòria fins a un 40 per cent millor que els de l'altre grup. En el cas de l'aprenentatge de tasques, també van observar que els que havien consumit el producte eren més ràpids a aprendre i podien recordar els detalls de les tasques, cosa que l'altre grup no podia fer.

El pas següent va ser observar el cervell dels ratolins, per saber com l'oli d'oliva havia pogut aconseguir aquest canvi. «Vam començar a buscar la patologia clàssica que es troba a la malaltia d'Alzheimer. Busquem proteïnes beta-amiloides i cabdells neurofibril·lars», va puntualitzar pratico. Així van veure que els animals que havien consumit l'oli d'oliva presentaven «una dràstica reducció en la quantitat» d'aquests indicadors i els seus cervells estaven «més nets».