Un estudi de Fundació ACE - Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, basat en una mostra de 6.000 persones, revela que el 79,6% de casos d'alzheimer són indentificats pels mateixos familiars del malalt.

En els altres casos, són els professionals mèdics (18,6 %) o el mateix pacient (1,8 %), els que han tingut la iniciativa de realitzar una prova mèdica.

Aquests resultats han estat publicats en la revista Journal of Alzheimer's Disease, que s'ha fet ressò d'aquest estudi pioner en l'avaluació de les diferents situacions socials dels afectats, i que ha encapçalat la doctora Pilar Cañabate, antropòloga i cap del departament de treball social de Fundació ACE.

L'estudi constata, així, la importància que té l'entorn social del malalt en l'accés a un diagnòstic que, des de la Fundació, recomanen que sigui el més precoç possible i que faciliti tractament en fases molt lleus de la malaltia, per poder alentir el procés de desenvolupament de l'Alzheimer.

Segons la doctora Cañabate, «és habitual que les pèrdues de memòria no es tinguin en consideració i siguin atribuïdes a l'envelliment propi de l'edat o bé a l'estat anímic de la persona afectada», de manera que, fins que el malalt no viu un episodi de desorientació, fora de la normalitat acceptada, no salten les alarmes. I sovint, en aquest punt ja és massa tard per aplicar una teràpia efectiva.

Convençuts de la importància de detectar la malaltia quant abans millor per tal de poder aplicar teràpies que puguin frenar els efectes, Fundació ACE ha decidit posar en marxa la primera Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç de l'Alzheimer.