La població del Vallespir Ceret acull el 60è Festival de la Sardana aquest cap de setmana del divendres 21 al diumenge 23 de juliol.

El tret de sortida serà avui, divendres, amb una ballada amb actuació de la Cobla La Principal del Rosselló, a la plaça del Barri a les 18.00 h; i a la nit, a la plaça Picasso, doble audició amb La Principal del Llobregat i Mil·lenària.

L'endemà, dissabte, l'Aplec amb la Mil·lenària, juntament amb La Principal del Llobregat, que començarà a les 10 h a la plaça del Barri.

Posteriorment, serà La Principal del Llobregat qui toqui en el concurs que hi haurà a Les Arenes, i que començarà a les 20.25 h.

També el dissabte dia 22, al pati del Museu d'Art Modern de Ceret, a les 18 h, hi haurà una conferència a càrrec de Josep Playà, amb el títol L'última sardana de Salvador Dalí.

Salvador Dalí, com a bon empordanès, va tenir una relació personal amb la sardana, com ho demostra el fet que aquesta dansa aparegui de manera puntual en les seves obres al llarg de tota la seva vida.

Josep Playà, periodista especialitzat en la vida de Dalí, explicarà els aspectes més rellevants o curiosos de la relació personal de Dalí amb la sardana.

Diumenge 23 de juliol l'acció se situarà al matí a la plaça 9 raigs amb la cobla la Principal del Llobregat, i a la nit a les 21 h a la plaça de l'Església, on hi haurà un concert amb la participació de La Principal del Llobregat i Mil·lenària.

Ceret, que a principis del segle XX va esdevenir un epicentre artístic i cultural, tal com demostra el seu Museu d'Art Modern, que acull les obres de grans pintors que es van establir a la població del Vallespir, durant el cap de setmana del 21 al 23 de juliol serà el punt de referència per al món de la cultura.

Aquesta població del Vallespir ha estat sempre molt vinculada al món de la sardana. Ja el 1961 fou Ciutat Pubilla de la Sardana, i la seva vinculació amb Banyoles és ben remarcable, puix cada any els respectius Foments, amb llurs ajuntaments, convoquen un concurs musical de cobla.

Anecdòticament, en els primers anys d'aquest festival es produïa un fet que no era sardanista, tanmateix era ben diferent. Eren els anys del franquisme i moltes pel·lícules aquí no es podien veure. Aleshores, els cines de Ceret en programaven en sessions matinals i passaven films interdits a Espanya. No cal dir que les sales eren plenes de gom a gom.

iva cultural

El passat dia 28 de juny de 2017 es va publicar al BOE la Llei 3/2017, de 27 de juny, de Pressupostos Generals l'Estat per a l'any 2017. L'article 60 de l'esmentada llei ens diu que des del dia posterior a la publicació de la llei amb vigència indefinida modifica l'article 91.U.2 apartat 6 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'impost sobre el Valor Afegit, passant a tenir la següent redacció: «Estaran gravats pel tipus reduït d'IVA: L'entrada biblioteques, arxius i centres de documentació, museus, galeries d'art, pinacoteques, teatres, circs, festes taurines

concerts, i als demés espectacles culturals en viu».

Per tant, des del dia 29 de juny les entrades a espectacles culturals en viu passen de tributar el 21% al 10%.

El cinema queda fora d'aquest canvi normatiu. Cal aclarir que el canvi normatiu és només en la venda d'entrades, no en la prestació de servei.

La facturació d'actuacions de músics, companyies de teatre, dansa, circ i similars continua tributant al 21% sense cap canvi a la vista.