La població de cotorres argentines a Espanya té un creixement del cent per cent cada cinc anys, dada que reflecteix l'expansió sense control d'aquesta au invasora, immersa en un laberint social i burocràtic que n'estanca l'erradicació.

Que es dupliqui en un període de temps tan curt com un lustre és una «veritable barbaritat» que pot conduir al fet que una ciutat com Madrid pugui passar de 5.000 cotorres en 2015 a 10.000 en el 2020, ha explicat en una entrevista l'investigador de la Universitat de Màlaga José Postigo.

A Espanya cohabiten entre 6 i 8 espècies d'aquestes aus, però una de les més abundants és la cotorra argentina ( Myiopsitta monachus). Aquesta au exòtica, que va entrar inicialment a Espanya com a mascota, s'ha consolidat, amb 21.000 exemplars, com la més nombrosa al país, la població més gran d'Europa i la segona a escala mundial, per darrere d'Estats Units, segons el cens de 2015.

Per ciutats, les poblacions més grans es localitzen a Madrid, Barcelona i Màlaga, on sumen un total del 80% de la població espanyola, encara que al voltant de 150 municipis disseminats alberguen parelles de cotorres encara sense control. Es troba inclosa al Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques, està prohibida la seva possessió, transport, tràfic i comerç, i depèn de la dotació econòmica que cada comunitat o ajuntament pugui aportar a erradicar-la.