Una nova missió va arribar ahir a l'Estació Espacial Internacional sis hores després de l'enlairament des del cosmòdrom de Baikonur (Kazakhstan) amb tres astronautes. A bord hi volaven l'astronauta rus Serguéi Riazanski, el nord-americà Randolph Bresnik, i l'italià Paolo Nespoli, de l'Agència Espacial Europea, tots ells amb experiència en vols espacials. «Es tracta d'una activitat fonamentalment científica. No farem cap tipus de reparació», va dir l'astronauta, que ha realitzat tres caminades espacials i que el 2013 va batre, amb un registre de 8 hores i 7 minuts, el rècord de permanència a l'espai obert.

Als tripulants de la Soyuz, que romandran en l'estació durant 139 dies, els rebran l'astronauta rus Fiódor Yurchijin, actual comandant, i els nord-americans Jack Fischer i Peggy Whitson.

En total, el programa científic de l'expedició inclou un total de 300 experiments, mig centenar dels quals seran realitzats pels dos astronautes russos.

Entre les diverses proves científiques que es realitzaran, Rianzanski va esmentar la del registre del llindar de tolerància al dolor i a la calor en condicions d'ingravitació: «Part dels experiments se centraran en la recerca dels músculs i tendons.

També està previst l'experiment Earthkam, que consisteix a fotografiar en alta resolució la superfície de la terra des de l'Estació Espacial Internacional per petició d'institucions educatives», va explicar.

L'experiment però més important «és el propi vol espacial», va dir el cosmonauta rus, que portava a bord com a talismà personal un gnom teixit, triat com a tal per decisió familiar.

L'Estació Espacial Internacional és un projecte de més de 150.000 milions de dòlars en el qual participen 16 nacions, i actualment està integrada per 14 mòduls permanents i orbita a una velocitat de més de 27.000 quilòmetres per hora a una distància de 400 quilòmetres de la Terra.