La població mundial haurà consumit avui més recursos naturals dels que la Terra pot regenerar en tot l'any, per la qual cosa s'haurà esgotat el «pressupost ecològic anual» amb el qual compta el planeta, va advertir ahir el WWF.

«Estem vivint a costa dels recursos naturals de les futures generacions», va manifestar el secretari general de World Wildlife Fund Espanya, Juan Carlos de l'Olmo.

L'ONG ecologista, juntament amb l'organització Global Footprint Network, van aprofitar la celebració de l'anomenat «Dia de la Sobrecapacitat de la Terra» per alertar sobre la creixent pressió que s'exerceix sobre la naturalesa i els seus recursos.

Mentre que el 1997, la Terra va consumir els recursos naturals que regenera en un any a la fi del mes de setembre, el 2016 ho va fer el 8 d'agost i aquest any s'ha avançat fins a poc més de set mesos, segons un comunicat de WWF Espanya.

A més, l'organització ecologista va advertir que, en l'actualitat, la humanitat consumeix els recursos que produirien 1,7 planetes i va destacar que, en el cas dels espanyols, «necessitaríem 2,4 planetes per satisfer la nostra demanda de recursos», ja que la mitjana de recursos que consumeix Espanya és superior a la mundial total.

Segons càlculs de Global Footprint Network, el 60 % de la petjada ecològica de la humanitat respon a les emissions de carboni responsables del canvi climàtic i aquesta ha augmentat més del doble des de principis dels anys 70.

Per WWF, les solucions per viure dins dels límits del planeta «estan al nostre abast» amb accions com la signatura de l'Acord de París contra el canvi climàtic, que va tenir lloc el 2015, o l'adopció dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de l'ONU.

Així i tot, la ong ecologista va assenyalar que alguns països com Espanya «poden fer molt més», per exemple, mitjançant l'adopció de mesures «més ambicioses» per a la reducció d'emissions o amb l'acceleració de la transició cap a l'ús de les energies renovables.