L'Agència Espacial Europea (ESA) va celebrar ahir el llançament amb èxit de dos nous satèl·lits d'observació terrestre que estaran al servei d'Itàlia, França i Israel i que van partir des de la base de Kurú, a la Guayana francesa.

El llançament va tenir lloc a la matinada d'aquest dimarts a les 01.58 GMT i ha estat el vuitè en el que va d'any des d'aquesta seu espacial.

El satèl·lit OPTSAT-3000 treballarà per al Ministeri italià de Defensa i permetrà obtenir i utilitzar imatges d'alta resolució des de qualsevol punt del globus.

El segon, Venus, és un projecte del Ministeri israelià de Ciència, Tecnologia i Espai en el marc d'un programa conjunt entre l'Agència Espacial Israeliana (ISA) i el Centre Nacional francès d'Estudis Espacials (CNES).

Aquest satèl·lit estarà centrat en el seguiment dels efectes del canvi climàtic, a través de l'anàlisi i de la comparació d'imatges preses en un mateix lloc, la qual cosa servirà per avaluar l'estat del sòl, entendre el desenvolupament de la vegetació i detectar la propagació d'eventuals malalties o la contaminació d'un camp.

El microsatèl·lit israelià, que pesa 265 quilos i té 4,4 metres d'envergadura, utilitza un sistema de propulsió elèctrica que li permet navegar amb més precisió que altres satèl·lits.

L'ESA va precisar en el seu comunicat que ha estat el segon llançament d'un coet Vega aquest any i va detallar que OPTSAT-3000 té una vida útil de set anys, enfront dels quatre i mitjà de Venus.