Els espais protegits frenen l'avanç de les espècies invasores (EEI), segons un estudi liderat per l'Institut Pirinenc d'Ecologia (IPE-CSIC) i en el qual han col·laborat diversos organismes i universitats internacionals. L'estudi, publicat a la revista especialitzada Global Change Biology, assenyala que amb l'actual escenari de canvi climàtic és difícil anticipar la capacitat que tindrà Europa, -tot i tenir la xarxa d'espais protegits més extensa del món-, per protegir la seva biodiversitat local. El canvi climàtic podria tant forçar la sortida de moltes espècies natives fora dels espais protegits, com facilitar l'entrada a ells d'espècies exòtiques invasores.

Les EEI són aquelles espècies la introducció i propagació fora del seu àmbit ecològic natural de les quals suposen una amenaça tant per a la biodiversitat com per a l'economia. A Espanya es consideren EEI plantes com l'ailant i l'herba de la pampa, animals com el visó americà, el mapache i la cotorra de Kramer; insectes com el mosquit tigre i la formiga argentina, a més de aquàtics com el cranc vermell o la cloïssa asiàtica.

Segons l'estudi, en què ha intervingut també la Universitat de Cambridge i el Zoological Society of London, les EEI avançaran en uns anys a una velocitat «sense precedents» cap al nord i est d'Europa, i posaran en perill el paper protector de aquests espais.

L'estudi ha avaluat 15.000 espais protegits terrestres i marins d'Europa, amb informació procedent d'1,5 milions de localitzacions de les 100 pitjors espècies invasores existents en territori europeu per anticipar el seu impacte sobre 150 espècies protegides per les directives comunitàries Hàbitat i d'Aus.