Un estudi sobre els efectes en nens i adults de la sobrecàrrega i l'obesitat, en què ha participat la Universitat de València (UV), revela que més de 2.000 milions de nens i adults pateixen problemes de salut relacionats amb l'excés de pes, un 30 per cent de la població mundial. L'estudi, publicat a la revista The New England Journal of Medicine, s'ha realitzat a 195 països i durant 25 anys (1980-2015)

El treball, del qual és coautor el catedràtic de la UV Rafael Tabarés-Seisdedos, adverteix que un percentatge creixent de persones moren per problemes de pes en augmentar malalties com les cardiovasculars, la diabetis o diversos tipus de càncer. Dels 4 milions de morts atribuïdes a l'excés de pes el 2015, gairebé el 40% es va produir entre les persones amb un índex de massa corporal (IMC) que estava per sota del llindar considerat «obès».

Els resultats, segons l'investigador, són «realment alarmants» a nivell global, també per a Espanya, i especialment per a grups de població més vulnerables com els nens, i adverteix que «estem subestimant la magnitud del sobrepès i l'obesitat i les conseqüències sobre la salut».

Amb més de 2.300 col·laboradors en 133 països, l'estudi GBD examina més de 300 malalties i lesions. El treball inclou estudis sobre els efectes de l'excés de pes i els possibles vincles entre l'alt IMC i els càncers d'esòfag, còlon i recte, fetge, vesícula i vies biliars, pàncrees, mama, úter, ovari, ronyó i tiroides, així com la leucèmia.

Segons la investigació, el 2015 l'excés de pes va afectar 2,2 mil milions de nens i adults a tot el món, el 30 per cent de la població mundial, i inclou a gairebé 108 milions de nens i més de 600 milions d'adults amb IMC superior a 30, el llindar de l'obesitat.

Indica, a més, que la prevalença de l'obesitat s'ha duplicat des de 1980 en més de 70 països i ha augmentat contínuament en la majoria de les altres nacions. Entre els 20 països més poblats, el nivell més alt d'obesitat entre els nens i els adults joves va ser a Estats Units en gairebé el 13%; i Egipte, que va encapçalar la llista d'adults amb obesitat al voltant del 35%, mentre que les taxes més baixes van ser Bangladesh i Vietnam. La Xina, amb 15,3 milions d'habitants, i l'Índia, amb 14,4 milions de persones, tenen el major nombre de nens obesos; Estats Units, amb 79.400.000, i la Xina, amb 57,3 milions, tenien el major nombre d'adults obesos el 2015.

Segons l'estudi, a Espanya el 20% de les dones majors d'edat són obeses i el 16% són homes.