El gegant tecnològic Google va acomiadar l'enginyer James Damore, qui va qüestionar la capacitat de les seves companyes en un memoràndum de distribució interna que va deslligar la controvèrsia en la companyia, segons va confirmar l'extreballador en un correu que va remetre a l'agència Bloomberg.

En el citat document, titulat La càmera de ressonància ideològica de Google, l'ara extreballador de Google exposava les seves idees en les quals qüestionava les consideracions sobre diversitat de gènere de l'empresa.

En una comunicació a tot el personal i després difosa a través del compte oficial a Twitter, el primer executiu de l'empresa californinana, Sundar Pichai, va sostenir que aquestes valoracions violaven el codi de conducta de la companyia i va opinar que el treballador havia «creuat una línia en promoure estereotips de gènere que causen dany al nostre centre de treball».

No obstant això, l'acomiadat de The Alpabhet Inc, empresa de la qual Google és subsidiària, va proclamar en el seu correu electrònic a Bloomberg que havia estat acomiadat «per perpetuar els estereotips de gènere».

No obstant això, Pichai, que precisa que estava de vacances després d'un viatge de treball per Àfrica i Europa i reconeix les turbulències en el si de l'empresa per la controvèrsia, va assegurar que fomentarà la lliure expressió d'idees, però amb respecte al codi ètic de la companyia.

La propagació del document el cap de setmana passat va suscitar crítiques i va obligar la recentment nomenada vicepresidenta de Diversitat, Integritat i Governabilitat de Google, Danielle Brown, a pronunciar-se.

Brown, que va defensar la diversitat i la inclusió com a valors essencials en l'èxit empresarial, va concedir que per crear un «entorn obert i inclusiu» les persones amb opinions polítiques diferents han de sentir-se segures a l'hora d'expressar-se.

No obstant això, en el cas de Google, va matisar que aquest discurs «ha d'alinear-se amb els principis de contractació igualitària» que regeixen les lleis i polítiques antidiscriminatòries i el codi de conducta intern.

Extreballadors del gegant tecnològic van destacar que l'article també ha trobat un cert nombre de suports, alguna cosa que reflecteix la cultura que Google intenta canviar.

«Canviar una cultura és dur, i sovint incòmode. Però fermament crec que Google està fent el correcte i per això vaig agafar aquesta feina», va dir Brown, que es va remetre a les estadístiques demogràfiques de la signatura.

En conjunt, Google dona feina globalment a un 31 % de dones, proporció que es redueix al 20 % en llocs relacionats amb la tecnologia i al 25 % en els de lideratge, segons dades de gener