La Festa Major de Fontcoberta va celebrar diumenge passat els 1100 anys de la consagració de l'església de Sant Feliu. El temple està datat el 12 d'agost de 917 pel bisbe Guiu de Girona, encara que per petits detalls fa dubtar si realment era aquest any o el 925.

La commemoració de la consagració va començar amb la missa pel bisbe Francesc Pardo a la parròquia de Fontcoberta amb l'acompanyament de la cobla Baix Empordà i dels capellans Josep Maria Barcons, Àngel Torres i Jordi Font. En finalitzar, va tindre lloc l'acte acadèmic amb la participació d'autoritats, tot seguit de l'exposició de fotografies de la vida de la parròquia que va organitzar el Consell Parroquial. Els elements exposats no van ser iguals que els del llibre La Parròquia de Fontcoberta de l'autor local Jaume Colomer i editat amb l'ajut de la Diputació i la Parròquia, a més de ser presentat per l'historiador Genís Barnosell. El llibre no només parla de la història de la parròquia, sinó també del seu aspecte arquitectònic. A més, recull tot els objectes que es conserven de l'edifici. L'acte es va arrodonir amb l'actuació musical del duet de veu i violí de l'Alba Bosch i Cèlia Johé i un aperitiu que es va servir a la mateixa plaça de la parròquia.

La història

L'edifici, segons va explicar mossèn Jordi Font, està dedicat a Sant Feliu, el Sant màrtir vinculat a Girona, que dona una certa antiguitat en l'època d'expansió del cristianisme a l'era islàmica.

L'actual església de Fontcoberta va ser edificada el segle XIII al mateix lloc on es trobava l'església consagrada, encara que les ampliacions més importants que es van dur a terme van ser als anys 1573 i 1762 amb la construcció del cor i l'eixamplament de la part de darrere, passant de l'absis carrat a un absis semblant al semicircular amb forma angular. A més, l'obra més rellevant del temple en el segle XXI va ser la restauració del campanar l'any 2006. L'edifici va ser qualificat segons el bisbe Josep Cartañà a principis dels anys seixanta com una «Catedral de pagès» després de veure les grans proporcions del temple. Des dels seus inicis fins avui dia, l'església ha sigut el punt cèntric en temes socials, arribant a «donar vida al poble» segons va explicar Jordi Font, sobre tot pels grups que s'han creat, com ara les confraries o l'equip de futbol.