Els cops de calor poden contrarestar l'efecte devastador d'un fong que està minvant la població de granotes a tot el món, especialment les autòctones en boscos muntanyencs.

El fong chytrid que ataca la pell dels amfibis creix i es reprodueix millor a temperatures que oscil·len entre els 17 i els 25 graus centígrads i pot ser eliminat a més de 29 graus centígrads, segons la recerca liderada per Ross Alford, expert de l'australiana Universitat James Cook.

«Les malalties emergents causades pels fongs poden ocasionar pèrdues globals catastròfiques de la biodiversitat. I si bé sabem que la temperatura és un dels factors importants que influeixen en les associacions amb el receptor del fong, el nostre coneixement és incomplet», va comentar Alford.

L'equip d´Alford va descobrir que aquest fong, fins i tot en el seu hàbitat ideal, pot ser inhibit amb petits cops d'altes temperatures, apunta en un comunicat la universitat.

En el seu estudi, els científics van observar que les poblacions de granotes dels boscos secs van sobreviure als brots de la chytridiomycosis en col·locar-se en les roques exposades als rajos solars, a diferència dels seus veïns dels boscos tropicals que van morir a causa de la malaltia.

Sasha Greenspan, aspirant a un doctorat a la Universitat James Cook, va explicar que en els seus experiments, d´11 granotes exposades a cops de calor de quatre hores entre 26 i 29 graus, 10 granotes es van curar de la infecció.