Experts i polítics de l´oposició van exigir ahir a Mèxic la regulació de l'ús en els cultius de plaguicides altament tòxics, als quals atribueixen la desaparició i mort massiva d'abelles al país.

Les autoritats han fet cas omís a les peticions fetes fa un any a la Secretaria (ministeri) d'Agricultura i a la Comissió Federal per a la Protecció contra Riscos Sanitaris (Cofepris), va dir Verónica Delgadillo, diputada de l'opositor Moviment Ciutadà.

En una conferència a la Cambra de diputats, va destacar la necessitat que es duguin a terme accions d'emergència per protegir al sector i reduir els danys a les abelles causats per l'ús de plaguicides i neonicotinoides.

Aquesta nova generació de pesticides genera danys irreversibles en el sistema nerviós dels insectes, el més preocupant la pèrdua de la memòria, la qual cosa els impedeix realitzar la seva activitat amb normalitat.

A la comarca de la Laguna, formada per municipis dels estats de Coahuila (nord-est del país) i Durango (nord-oest), es va informar de la mort de 2.500 milions d'abelles en menys d'un any. «Parlem d'una intoxicació aguda i letal», va lamentar Octavio Gaspar, investigador de l´estat mexicà de Jalisco.

La salut de les abelles repercuteix en l'alimentació, ja que dels 115 milions de cultius de fruites i verdures del planeta un 75% depenen de la pol·linització.

«Al voltant de 8 de cada 10 productes que consumim d'origen vegetal tenen a veure amb la pol·linització», va indicar Delgadillo.