La mirada del Che Guevara a través de la seva càmera protagonitza una mostra fotogràfica a Tòquio, organitzada amb motiu de la propera estrena d'una pel·lícula nipona també inspirada en la seva icònica figura i que coincidirà amb el 50 aniversari de la seva mort.

La mostra permet acostar-se al costat més personal del guerriller argentí-cubà a través de la seva passió pels viatges i per la fotografia, facetes menys conegudes que les de líder militar i polític clau en la Revolució cubana (1953-1959) i en la posterior internacionalització de la mateixa.

Instantànies dels seus primers viatges amb motocicleta a través del continent americà per Guatemala, Veneçuela, Perú o Argentina ofereixen besllums de l'interès del Che cap als indígenes o les diferències entre classes, aspectes clau en el desenvolupament de la seva ideologia.

Les seves destinacions també inclouen els Jocs Panamericans de Mèxic de 1955, on va treballar com a fotògraf professional i periodista, o els seus desplaçaments com a ministre cubà d'Indústria o ambaixador de la revolució cubana a països com Índia, Ceilan (anterior nom de Sri Lanka) i Japó.

Entre les fotografies destaquen les preses a Hiroshima el 1959 -el mateix any en què les forces comandades per Fidel Castro van declarar la seva victòria sobre el règim de Fulgencio Batista-, en les quals apareix el monument dedicat a les víctimes del primer atac amb bomba atòmica de la història.

La visita a aquesta ciutat nipona, les seves trobades amb alguns dels afectats i els esforços dels japonesos per reconstruir la ciutat «van causar una profunda impressió» al Che, va dir el fill del guerriller, Camilo Guevara, en la presentació d'aquesta exposició que acull la galeria de Tòquio Garden Room.

«El seu viatge a Japó va tenir molta importància perquè la voluntat unida dels japonesos li va semblar un bon exemple per a Cuba i per a la revolució, encara que tots dos països emprenien camins molt diferents», va afirmar Guevara, qui considera que les fotos retraten al seu pare com un «observador de la història».

L'exposició reuneix 240 fotografies procedents en la seva majoria del Centre d'Estudis Che de l'Havana, institució que dirigeix el propi Camilo Guevara, i ha estat organitzada per Kino Films, productora d'una pel·lícula que gira entorn del líder revolucionari i que es veurà aviat a les sales nipones.

El film, titulat Ernesto, relata la història de Freddy Maymura, un guerriller bolivià d'origen nipó que va combatre amb el Che.