La tercera expedició científica al derelicte Nuestra Señora de las Mercedes, organitzada pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, salpa avui des de Cadis per il·luminar una zona de llevant del buc, encara no explorada, en la qual se sospita que està gran part del carregament. El director del Museu Nacional d'Arqueologia Subaqüàtica i director del projecte d'expedició, Iván Negueruela, va explicar ahir els detalls d'aquesta expedició en una roda de premsa en el buc oceanogràfic Sarment de Gamboa, pertanyent al Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), que participa per primera vegada en aquesta activitat.

L'expedició durarà deu dies i està organitzada pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, que comptarà amb la col·laboració del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat (Mineico) i del CSIC. En les dues campanyes anteriors va participar l'Institut Español d'Oceanografia (IEO), que va comptar amb la col·laboració de l'Armada Espanyola.

Un dels objectius d'aquesta nova expedició és seguir coneixent l'estat de conservació de la Mercedes i la seva evolució sota el mar des que Espanya guanyés el cas judicial per l'espoli realitzat per l'empresa Odyssey.

El derelicte, que es troba en el golf de Cadis i a més d'1.100 metres de profunditat, es va enfonsar després d'un atac «de pirateria de l'Armada britànica», com va assenyalar Negueruela, qui va afegir que el material inorgànic que portava la nau està possiblement «destrossat».

Així mateix, Negueruela va assenyalar que el que s'està explorant és «una fragata dinamitada, no un vaixell enfonsat en posició de navegació».