El canvi climàtic ha alterat el cicle de posta i naixement de la tortuga marina, especialment de l'espècie del Golf que arriba fins a les costes dels estats mexicans de Jalisco i Nayarit, segons alerten els experts. Entre juny i novembre les femelles de tortuga arriben a les platges de l'occident de Mèxic per deixar els seus ous en la sorra càlida i assegurar la seva reproducció. Uns 45 dies després, centenars de cries surten del seu niu per tornar al mar, un cicle que els especialistes consideren «normal» en la temporada de pondre.

Tot i això, aquest cicle està modificant-se cada vegada més, explica Vicente Peña, encarregat operatiu de la Red Tortuguera, una organització civil que reuneix a una dotzena de campaments dedicats a la protecció d'aquest animal al llarg de la ribera de Jalisco i Nayarit.

Els biòlegs i voluntaris dels campaments han hagut d'estendre les activitats de la temporada de pondre un o dos mesos més de l'usual, atès que les tortugues arriben a les platges de manera tardana, guiades per una inusual calidesa de l'aigua de mar fins i tot a l'hivern.

«Tant l'aigua de mar com la sorra estan tenint una temperatura més alta que li permet a aquest rèptil, la tortuga marina, fer eclosió durant l'hivern, cosa que abans no es donava», explica Peña durant una jornada nocturna de recol·lecció d'ous a Puerto Vallarta, Jalisco.

Per als experts, «no hi ha dubte» que el canvi climàtic incideix en el cicle de pondre ous. «Tan sols en 20 anys, de tancar campaments en una data fatal que era l'1 de desembre, ara estem treballant fins a l'últim dia de gener i tenint cries al març. No hi ha discussió possible, és un fet», recalca Peña.

El niu de sorra que la femella forma per dipositar entre 100 i 150 ous requereix una temperatura mitjana de 29,9 graus Celsius perquè les cries puguin formar-se i sobreviure, detalla Carlos Flores, un dels biòlegs que col·labora en dos dels campaments de la xarxa. La calor al voltant del niu també incideix en el sexe. Si és més alta de mitjana, naixerà una proporció més alta de femelles, si és menor, hi haurà més cries mascles.

Temperatures fins a 40 graus

L'expert afirma que en els últims anys les platges d'aquesta regió han registrat temperatures d'entre 36 i 38 graus, i fins i tot fins a 40. Això significa que en pocs anys l'espècie tindrà dificultat per reproduir-se, si no hi ha suficient protecció. Flores és taxatiu sobre el que li espera a la tortuga marina: «Si segueix incrementant-se (la temperatura) ni tan sols tindrem femelles ni mascles, perquè si supera els 36 graus centígrads, el niu es cou».

L'augment de la calor genera un biaix en l'espècie, ja que «les tortugues que usualment nien a l'estiu tendeixen a desaparèixer i només sobreviuran les que niïn a la tardor i a l'hivern» quan el termòmetre no puja de manera tan dràstica, afegeix Peña.