L'obra Vell pescador en una barca, del pintor espanyol Joaquín Sorolla, serà subhastada a Londres el proper 27 de setembre amb un preu de sortida entre 160.000 i 215.000 euros, segons va informar ahir la casa de licitacions Bonhams. El quadre de Sorolla es posarà a la venda en una licitació de pintures del segle XIX a la seu principal de la casa Bonhams, una de les empreses de subhastes més antigues del món.

Vell pescador en una barca és una de les obres més destacades de Sorolla, pintada l'any 1895 quan l'artista estiuejava a L'Albufera, València. El quadre plasma la imatge d'un vell pescador descansant en la seva barca, amb una mà agafant el tall de la mateixa i amb l'altra la burilla d'una cigarreta, transmetent aquesta essència de la veritat, del moment i de la realitat que tant caracteritzen les seves obres, i la seva obsessió per la llum, segons va assenyalar la casa de subhastes.

El director del departament de pintura del segle XIX de la casa de subhastes, Charles O'Brien, va comentar que l'artista valencià (1863-1923) estava experimentat a mitjans de 1890, amb «contrastos entre llums i ombres». A més «estava molt interessat en transportar a les seves obres escenes costumistes, de la seva gent i de les seves formes de vida, especialment de treballadors del mar», ha afegit l'expert, segons un comunicat de la casa Bonhams. «Aquestes dues obsessions -les llums i tradicions- clarament apareixen molt ben reflectides a Vell pescador en una barca, on la llum de la seva terra arriba a la seva màxima expressió», afegeix.

El vell que apareix a la pintura és una de les figures principals en altres de les seves obres, com La benedicció de la barca de la Col·lecció Pedro Masaveu i pintada el mateix any que la pintura que se subhastarà el pròxim 27 de setembre.

«Arribada de les barques»

Vell pescador en una barca sortirà a la venda poc temps després que la casa Christie's subhastés, el passat 13 de juliol, la pintura Arribada de les barques per 496.000 euros. El quadre, amb un format de 29 x 44 centímetres, pertanyia a una col·lecció privada europea en què ha estat prop de 30 anys sense accés al públic, segons va assegurar la consellera delegada de la galeria, Carmen Schjaer, que va assenyalar que la pintura té «gruix i textura». El llenç va ser pintat el 1903, al «cim del procés creatiu» del pintor, i al natural. Segons Schjaer, Sorolla en aquest moment «estava aprenent a fer anar la llum i l'espai», una cosa que es reflecteix en l'obra.