Més de dos milions de musulmans van arribar a l'Aràbia Saudita dimecres passat per participar en el «hach», el pelegrinatge a la ciutat santa de la Meca. Dels dos milions de creients, 88.374 van viatjar per terra, 14.827 en vaixell i la gran majora, 1.620.592, en avió.

Segons el portaveu del Ministeri d'Interior saudita, coronel Mansur al Turki, la meitat dels peregrins ja ha visitat la Mesquita del Profeta en la ciutat santa de Medina. A set quilòmetres a l'est de La Meca es troba Mina, on passen el primer dia del «hach», denominat «Al Taruia», que significa «sadollar la sed». Aquests fidels dediquen la primera jornada de «Al Taruia» a resar, llegir i recitar l'Alcorà (llibre sagrat de l'Islam) o a discutir temes religiosos a Mina. La presidència dels Assumptes de la Mesquita Gran i la Mesquita del Profeta, en la Meca i Medina, va assenyalar en un comunicat que van proporcionar més de 15.000 cadires de rodes per ancians i discapacitats. Així mateix, es va destacar a 6.300 empleats per proporcionar aigua freda als pelegrins, oferir-los l'Alcorà, supervisar la neteja de les zones sagrades i vigilar i guardar les portes en La Meca i Medina.

Els rituals

Dijous passat els pelegrins es van dirigir a la muntanya Arafat. Els peregrins, vestits amb roba senzilla de color blanc sense costures, van fer el ritual Wuquf (estar dret), que consisteix a reflexionar i fer súpliques a Déu, des de la matinada fins la posta de sol, en la muntanya on la tradició musulmana relata que el profeta Mahoma va pronunciar el seu últim sermó fa catorze segles. Després de la posta de sol de dijous, els pelegrins es van dirigir a la localitat de Muzdalifa, on van passar la nit i van recollir còdols, amb els quals van lapidar les tres columnes que simbolitzen les temptacions del diable. Aquest ritual se celebra en el primer dia de l'«Aid al Adha» o Festa del Scrifici, que es prolonga durant quatre jornades i se celebra en tots els països musulmans.