Una exposició itinerant que recorrerà deu ciutats catalanes durant aquest any i el pròxim i un musical sobre el fundador dels Maristes serviran per commemorar el bicentenari de la fundació d'aquesta congregació religiosa dedicada a l'ensenyament. El president de la Fundació Champagnat-Maristes de Catalunya, Jaume Parés, va presentar aquesta setmana en un acte al CaixaForum de Barcelona l'exposició, que explica la història i també el futur de la congregació, i el musical sobre la vida del fundador de la institució marista, el francès Marcel·lí Champagnat, que s'estrenarà el 28 d'octubre a Barcelona.

La Fundació Champagnat és la fundació privada que els Maristes van crear el 1991 per gestionar les seves activitats educatives a Catalunya, on compten amb una desena de col·legis amb més d'11.000 alumnes i 2.000 docents, a més d'acompanyar en la gestió de 14 obres socials que atenen més d'un miler de nens i adolescents.

Des de l'any 2003, Catalunya forma part, amb França, Hongria, Grècia, Suïssa i Algèria, de la Província Marista de l'Hermitage.

La consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, que va assistir a l'acte, va afirmar que «els maristes aporten un enorme valor al servei educatiu del país a més de fer una tasca ingent d'integració social».

L'acte, al qual van assistir prop de 400 representants del món econòmic, social, educatiu, sindical i religiós de Catalunya, a més d'educadors maristes, va esatr presidit pel Bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, quev a alabar «l'esperit marista i el seu exemple de superació constant».

Pere Ferré, provincial dels Maristes L'Hermitage, la província marista en la qual s'inclou Catalunya, va afirmar en la clausura de l'acte que «el Bicentenari també és un impuls per mirar endavant, amb un projecte d'innovació educativa en xarxa».

A Girona, els Maristes van arribar l'any1886. El Germà Berillus, procedent de França, recorre la província de Girona buscant allotjament per a un grup de germans maristes. Aquest va ser el seu primer punt d'entrada a l'Estat.