Un total de 15 festivals catalans han creat Xàfec -Xarxa de Festivals de Música de Catalunya- una nova associació que vol compartir coneixements i problemàtiques, sumar esforços i col·laborar.

Durant la seva presentació, feta al Mercat de Música Viva de Vic, el president, Xavier Carbonell, va explicar que l'objectiu és «representar el territori més enllà dels grans esdeveniments que es fan a Barcelona». A més, també va voler constatar que l'associació estava oberta a noves incorporacions per poder arribar a més festivals.

Segons el director de Xàfec, els diferents festivals que formen l'associació tenen en comú que donen prioritat a l'interès cultural i la proximitat, programen propostes de qualitat i arriscades, i tenen en compte l'entorn i la població on es realitzen. Aquests festivals són: l'Aphònica (Banyoles), ArteNou (Sant Boi de Llobregat), Cantilafont (Lluçanès), Càntut (Cassà de la Selva), el Tingladu (Vilanova i la Geltrú), Embassa't (Sabadell), Festival de Jazz de Vic (Vic), Festus (Torelló), Foramuralla (Vic), Ítaca (diverses poblacions de l'Empordà), MUD (Lleida), Nowa Reggae (Vilanova i la Geltrú), TwinPalmfest (l'Hospitalet de l'Infant), Vida (Vilanova i la Geltrú) i Xtrarradio (Barcelona).

La nova associació pretén crear una xarxa perquè els festivals puguin treballar «colze en colze». A més, també volen ser els interlocutors quan algú a Catalunya (administracions, empreses o entitats) busquin festivals del país, ja que «fan una funció social molt important i mouen l'economia local» en paraules de Xavier Carbonell. D'aquesta manera, Xàfec agafa el relleu d'A-Petit, una plataforma de festivals que es va crear l'any 2012 amb uns objectius semblants.