La qualitat de l'aire a Espanya «va millorar lleugerament» el passat 2016 respecte a l'any anterior, si bé hi va haver superacions dels nivells saludables en un dels contaminants més nocius a Madrid, Barcelona, Granada i València, i per primera vegada a San Sebastián de la Gomera (Canàries). Així ho posa de manifest l'Informe d'Avaluació de la Qualitat de l'Aire a Espanya corresponent a l'any 2016 que va publicar ahir al seu web el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (Mapama).

El document posa de manifest que les superacions d'un dels contaminants més perjudicials per a la salut, el diòxid de nitrogen (NO2), produït en els processos de combustió a altes temperatures com els que tenen lloc en vehicles motoritzats i plantes elèctriques, va millorar respecte a l'any anterior tot i que es van superar els límits saludables en diverses ciutats.

Les zones d'Espanya en les quals es va superar el valor límit horari han passat de dues a una, i pel que fa al valor límit anual, es van registrar nivells superiors en set zones, enfront de les vuit de l'any anterior.

En aquest últim apartat, consten nivells superiors en les següents ciutats: Madrid, les ciutats del corredor de l'Henares a la comunitat madrilenya, Barcelona, les ciutats del Vallès-Baix Llobregat, Granada i la seva àrea metropolitana, València i el seu entorn metropolità, i, per primera vegada aquest any, el municipi de San Sebastián de la Gomera, a les Illes Canàries.

Altres contaminants

En un altre dels pitjors contaminants atmosfèrics, les partícules en suspensió menors de 10 micres (PM10), han disminuït les zones amb nivells superiors. Així, el valor límit anual ha passat de superar-se dues vegades a l'any a Astúries central a una el 2016; mentre que s'ha sobrepassat el valor límit diari en tres zones, Astúries central, Plana de Vic i Villanueva del Arzobispo (Jaén), enfront de les vuit del 2015.

Així mateix, les concentracions d'ozó troposfèric (O3) continuen mostrant el 2016 nivells elevats en zones suburbanes o rurals, a causa de l'alta insolació i als nivells d'emissió dels seus precursors (principalment els òxids de nitrogen, NOx, i compostos orgànics volàtils).