L'Autoritat d'Antiguitats d'Israel va revelar ahir el descobriment de les restes de nou gripaus decapitats, segellats a l'interior d'atuells mortuaris i que podrien formar part d'una espècie de «kit d'enterrament» del període cananeu.

Aquesta institució, al costat d'altres organismes acadèmics, també va revelar evidències de cultius de dàtils i arbustos de murtes «potser com a part de ritus funeraris» trobades prop de l'actual Zoo Bíblic de Jerusalem i que formen part d'un treball que serà presentat el proper 18 d'octubre durant la conferència «Nous estudis d'arqueologia de Jerusalem i la seva regió».

La investigació va analitzar a través d'avançats mètodes científics les troballes de recipients que estaven en tombes com ofrenes funeràries i que es van extreure durant unes excavacions el 2014.

Shua Kisilevitz i Zohar Turgeman-Yaffe, directors de les excavacions arqueològiques, assenyalen que aquesta terra «va ser un lloc fèrtil per assentar al llarg del temps, especialment durant el període cananeu».

«Per a un arqueòleg, trobar tombes que van ser segellades de manera intencional en l'antiguitat és un tresor que no té preu, perquè són una càpsula del temps que permet tenir els objectes gairebé com els van deixar originàriament», destaquen els dos a la nota de premsa.

En la seva opinió, aleshores era costum enterrar els morts amb ofrenes que constituïen «una mena de 'kit d'enterrament' que segons creien els serviria en el més enllà», expressant la seva sorpresa en trobar gerres i bols «intactes» i en una de les atuells, «una pila d'ossos petits».

El doctor de la Universitat de Haifa, Lior Weisbrod, va comptar almenys nou gripaus decapitats i que segons els investigadors formarien part dels rituals funeraris juntament amb els atuells, que conservaven restes de dàtils -símbol en aquella època de fertilitat i rejuveniment- i murtes que haurien estat plantats a la zona, on no són habituals.

Aquesta és una de les restes arqueològiques més sorprenents que s'han trobat en una zona on abunden els treballs d'excavació i les troballes.